Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Tragická Barum Rally 2012

ZLÍNSKÝ KRAJ: V neděli po střetu se závodním vozem zemřel divák.  

Nedělním vyhlášením výsledků a následným dohledem nad bezpečným rozjezdem diváků skončilo i policejní opatření v rámci Barum Czech Rally Zlín 2012. Naším prvořadým úkolem bylo zajistit v průběhu soutěže veřejný pořádek a bezpečnost a plynulost silničního provozu nejen na Zlínsku, ale i na teritoriu ostatních územních odborů ve Zlínském kraji. K těmto účelům jsme na každý den opatření nasadili více než stovku policistů. Ti během rally odhalili desítky přestupků, nejčastěji se jednalo o porušení dopravních předpisů. Ačkoliv se celá soutěž neobešla bez problémů, policisté svoji nelehkou úlohu zvládli.
Již páteční dopolední testovací rychlostní zkouška v Pohořelicích přinesla kromě problémů v dopravě také první vykradené vozy. A to hned čtyři. Jelikož nás čekaly ještě dva dny závodu a s tím související tisíce aut na parkovištích a odstavných plochách, museli jsme na vzniklou situaci reagovat. Do výkonu v opatření jsme proto povolali další policisty, a to jak ty uniformované, tak z řad kriminální policie. To se nakonec ukázalo jako rozhodující, neboť se zloději do konce soutěže vloupali pouze do jednoho vozu v Rajnochovicích.
Samotnou soutěž bohužel poznamenala i smrt jednoho z diváků a zranění dalších tří. Již při páteční rychlostní zkoušce v centru Zlína spadl z několikametrové výšky divák, kterého musela záchranná služba převést k ošetření do krajské nemocnice. Právě během této rychlostní zkoušky museli policisté zasahovat proti většinou notně opilým divákům, které se pořadatelské službě nedařilo držet ve vymezeném prostoru.
V nemocnici skončila také šestadvacetiletá Maďarka, která během sobotní rychlostní zkoušky ve Slušovicích seděla u stánku s občerstvením nedaleko od trati. Během soutěže veteránů se jedno z vozidel, shodou okolností s maďarským řidičem, dostalo do smyku a vyjelo z trati. Ačkoliv se řidič snažil střetu zabránit, přesto skončila mladá žena pod koly závodního vozu. Podezření na velmi vážná poranění se naštěstí nepotvrdilo.
Tragická byla neděle. Během třinácté rychlostní zkoušky nezvládl svůj vůz jeden ze závodníků a ve velké rychlosti s ním vjel mimo trať. Jeden z diváků při nehodě zemřel, druhý byl těžce zraněn.
 
 
3. září 2012, pprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem