Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Toxi tým s ústeckou zásahovou jednotkou zatýkal na Semilsku

KRAJ/Semilsko - Kriminalisté z krajského Toxi týmu odhalili na Semilsku dva výrobce a distributory pervitinu. Zásahová jednotka Ústeckého kraje oba muže zadržela v domku pronajatém za tímto účelem v Příkrém na Semilsku. Zajištěny byly tři varny pervitinu. 

Začátkem roku 2019, v rámci akce s krycím názvem „ROPOD“, zadrželi a obvinili kriminalisté z Územního odboru Semily, zařazeni v Toxi týmu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, dva muže ve věku 27 a 29 let, kteří vyráběli a následně dalším menším dealerům, ale i koncovým uživatelům, prodávali pervitin. Současně bylo pro kriminalisty složité zvládnout „logisticky“ zákrok směřující k jejich zadržení. Velice často totiž měnili místa, kde drogu vyráběli.

Jako hlavní složku k výrobě drogy využívala dvojice speciální léky obsahující pseudoefedrin, které je bez větších obtíží možné pořídit v sousedním Polsku. Tam léky jezdily nakupovat další najaté osoby, které z důvodu většího utajení využívaly k cestám do i z Polska různé prostředky přepravy, a to jak osobní auto, tak i vlakové spoje.

Samotné zadržení obou mužů proběhlo koncem ledna 2019 poté, co policisté disponovali informací k jejich novému působišti. Jako zázemí si pro výrobu drog pronajali objekt v obci Příkrý na Semilsku, ve kterém oba muže, přímo při výrobě pervitinu, zadržela Zásahová jednotka Ústeckého kraje. Ihned poté následovala domovní prohlídka, při které kriminalisté zajistili kompletní laboratoř na výrobu metamfetaminu, zv. pervitinu střední velikosti, která obsahovala až na padesát chemických stop, jako různé baňky, varné sklo, chemikálie, kyseliny a další prostředky sloužící k výrobě drogy. Při následných domovních prohlídkách pak kriminalisté zajistili ještě další dvě laboratoře, které měl obviněný nachystané k výrobě, a to v centru Semil a v kůlně u rodinného domu v nedaleké obci Bořkov.

Devětadvacetiletému muži, který v daném případu figuruje jako hlavní podezřelý, již policejní komisař předal usnesení o zahájení trestního stíhání pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami
a s jedy
podle § 283 odst. 1,2 písm. b) trestního zákoníku, za což mu v případě uznání viny před soudem hrozí trest odnětí svobody od 2 do 10 let. Při stanovení paragrafového znění byla brána na zřetel i skutečnost, že za podobný skutek, tedy za výrobu a distribuci drog, byl v posledních třech letech již pravomocně potrestán. I z tohoto důvodu podal policejní komisař návrh státnímu zástupci na vazební vyšetřování, které bylo z důvodu možného pokračování v páchání této trestné činnosti akceptováno.

Druhému z mužů, 27letému, který je stíhán na svobodě, hrozí v případě pravomocného odsouzení trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let. „Případ byl pro nás složitý hlavně tím, že pachatel střídal svá místa, která se snažil i před svými nejbližšími tajit,
a proto bylo velmi nelehké načasovat samotný zákrok zásahové jednotky. Také se nestává  často, že při jedné realizaci zajistíme 3 kompletní laboratoře,
“ sdělil vedoucí krajského Toxi týmu, kapitán Folprecht. „A v souvislosti s tímto případem ještě úplně nevylučujeme obvinění dalších osob, které se na případu podílely,“ dodal Folprecht.

ČINNOST TOXI TÝMU V ROCE 2018
V roce 2018 odhalili kriminalisté z krajského TOXI týmu celkem 202 případů spojených s nelegální výrobou a distribucí OPL a obvinili 205 osob a zajistili:

  • 25 kg sušiny cannabis
  • necelý 1 kg pervitinu a další omamné a psychotropní látky
  • 9 ks domácích laboratoří na výrobu pervitinu
  • 9 ks indoor pěstíren konopí.
  • v úzké spolupráci s Celní správou odhalili 16 záchytů převozu léků s obsahem pseudoefedrinu dovážené přes sousední Polsko


15. 2. 2019
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence

vytisknout  e-mailem