Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

"Totální stanice" zrychlí a zefektivní dokumentaci dopravních nehod

KRAJ - Od prvního ledna 2019 budou policisté využívat nové zařízení k dokumentaci dopravních nehod, které bylo prozatím ve zkušebním provozu. 

Policisté v Libereckém kraji budou od nového roku využívat nové technologické zařízení sloužící k dokumentování dopravních nehod, tzv. "totální stanice". Po více jak roce a půl zkušebního provozu, v rámci kterého policisté tímto novým způsobem zadokumentovali více jak čtyři stovky dopravních nehod, budou zařízení využívat již všichni dopravní policisté v rámci Libereckého kraje.

Téměř šest desítek policistů, kteří prošli pětiměsíčním školením, bude "totální stanice" využívat při dokumentování dopravních nehod zejména s vážnými následky, tzn. nehod, v důsledku kterých došlo k usmrcení či vážným následkům na zdraví, případně nehod s vysokými škodami a větším množstvím stop. Předností zařízení, které k měření využívá laserového paprsku a pracuje v tzv. trojrozměrné perspektivě, je především zpřesnění dokumentovaných dat, zrychlení práce policistů na místě dopravní nehody, tedy úspora času a v neposlední řadě snížení administrativních nároků na zpracování plánku samotné nehody. "My v tomto případě opouštíme pomyslný papír a tužku a přicházíme k této nové technologii, která v podstatě, v tom konečném důsledku kolegům vytvoří precizní a detailní náčrtek, plánek, z místa dané události, s kterým oni potom mohou pracovat dál. Tedy v důkazním řízení, v komunikaci se znalcem, atd.," sdělil výhody nového zařízení plukovník Vladislav Husák, ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. "Dokumentace dopravních nehod tímto způsobem má celou řadu výhod, ale zmíním dvě zásadní, a to ulehčení práce našich kolegů při zpracování nehod a jednoznačně snížení administrativy," doplnil krajský ředitel.

Využívání nového technologického zařízení zvyšuje konformitu práce samotných policistů přímo na místě nehody. "To se týká i komunikace jednotlivých policistů při zaměřování. Již nevyužívají pro komunikaci mezi sebou vysílačky, ale modernější a efektivnější způsob prostřednictvím tzv. interkomů," sdělil Tomáš Hnilička, zástupce vedoucího Dopravního inspektorátu Územního odboru Liberec.

V Libereckém kraji mají policisté k dispozici pět totálních stanic k zaměřování dopravních nehod, dvě v Liberci a po jedné v Semilech, Jablonci nad Nisou a České Lípě.


16. ledna 2019
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem