Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Topíte dřevem?

LITOMĚŘICKO – Pozor na podvodníky! 

Topíte dřevem a sháníte s předstihem palivo na zimu? V tom případě si dejte pozor na podvodníky, kteří se snaží využít zájmu o palivové dřevo v souvislosti s rostoucími cenami energií. Výhodné nabídky mohou být podezřelé, vždy si prodejce nejprve dobře prověřte, než začnete platit.

Případem podvodného jednání v souvislosti s prodejem palivového dřeva se zabývají také litoměřičtí kriminalisté. V uplynulých dnech si obvinění pro trestný čin podvodu převzal dvaadvacetiletý mladík z Litoměřicka. Ten nabízel prostřednictvím celosvětové sítě internet prodej palivového dřeva. Mladík dřevo nabízel, ač neměl zajištěn žádný oficiální zdroj či činnost na produkci dřeva. Na jeho nabídku reagovala téměř desítka zájemců s žádostí o dodání paliva. Mladík měl naslibovat dodání palivového dřeva, které ale neustálými výmluvami oddaloval a z poškozených měl opakovaně lákat finanční zálohy. Následně měla ustat komunikace a poškozeným nebylo dodáno dřevo ani vráceny jejich peníze. V případě soudem uznané viny hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Batoh na zádech? Ano, ale bez cenností!

Litoměřičtí policisté přijali oznámení o krádeži věcí z batohu. Krádež jim oznámila žena z Litoměřic, která cestovala hromadnou dopravou a v batohu na zádech měla uloženou peněženku s finanční hotovostí, osobními doklady a platební kartou. Neznámý lapka pravděpodobně využil nestřeženého okamžiku a vysoké koncentrace osob a po rozepnutí zipu na kapse batohu se peněženky nepozorovaně zmocnil. Poškozená vyčíslila ztrátu na více než 2 tisíce korun. Ve věci již byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže a trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Po pachateli krádeže policisté pátrají.

Stanete-li se obětí kapesního zloděje:

  • V případě odcizení financí, platební karty, dokladů, mobilního telefonu se neprodleně obraťte na Policii ČR.
  • V případě odcizení platební karty kontaktujte neprodleně svoji banku a platební kartu zablokujte.
  • V případě odcizení mobilního telefonu kontaktujte svého operátora a zablokujte SIM kartu.
  • Upamatujte si co nejpřesněji, kde ke krádeži došlo, popř. popis pachatele či pachatelů.
  • Ohlášením krádeží dokladů zamezíte případným dalším nepříjemnostem se zneužitím dokladů.

Více informací k prevenci kapesních krádeží naleznete ZDE.

23. května 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem