Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Topil se v moři půjček

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Bral si další a další půjčky, i když věděl, že není schopný je splácet. 

 

Kriminalisté obvinili muže, který podvodně uzavřel třiadvacet půjček a společnostem způsobil celkovou škodu 1 237 000 korun. Mladý muž měl stálé zaměstnání, stálý příjem a přesto si začal půjčovat peníze. Nejdříve splátky půjček a úvěrů nepřevyšovaly možnosti jeho výdělku, ale pak nastal okamžik, kdy se dostal za hranici svých možností. Aby dosáhl na peníze z úvěrů a půjček, začal pracovníky finančních společností podvádět. Podpisem se zavazoval k tomu, že vše bude řádně platit, ale přitom věděl, že toho nebude vzhledem ke své aktuální situaci schopen.

Psal se červen 2006, kdy výše splátek začala převyšovat výši příjmu. Muž z Babic na to nedbal a pokračoval v uzavírání různých půjček. Když sjednával jednotlivé smlouvy, finančníkům tvrdil, že nemá žádné další závazky nebo jindy přiznal, že platí měsíčně okolo tří tisíc korun. V létě roku 2006 se zavázal pravidelně splácet úvěr ve výši 110 tisíc korun, i když věděl, že vzhledem ke svým dluhům a aktuálnímu příjmu, není schopný závazku dostát. Zaplatil dvě splátky a další nehradil. S jinou společností ale o pár týdnů později uzavřel další smlouvu o úvěru ve výši 200 tisíc korun. I zaměstnance této společnosti při sjednávání smlouvy podváděl.

Pak už půjčka stíhala úvěr nebo poskytnutou kreditní kartu. Objem půjčovaných peněz se sice začal zmenšovat, ale frekvence zvyšovat. Poslední podvodně uzavřenou smlouvu, za kterou je muž stíhaný, uzavřel na konci srpna 2010. To si půjčil už jen 5 tisíc korun, ale ani tyto splátky ve výši 5 set korun už nezvládal hradit. Při uzavření této smlouvy měl měsíční čistý příjem něco přes 14 tisíc korun a přitom měl měsíčně splácet celkem 82 tisíc korun! Měsíčně mu tedy chybělo 67 tisíc korun na to, aby mohl řádně platit všechny půjčky!

Muže, kterému je letos šestatřicet let, obvinili v těchto dnech hradišťští kriminalisté ze spáchání pokračujícího podvodu a ze zákona mu hrozí až osm let vězení.


 

25. říjen 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem