Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

To tu ještě nebylo

Praha 2. prosince 2011 – Cizinci se měli nezákonně obohatit o miliony. Z České republiky „luxovali“ účty klientů peněžních ústavů v Evropě a USA. Skončili ve vazbě. 

            Případem s krycím názvem „FLEX“ se detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV začali zabývat teprve v průběhu listopadu tohoto roku. Centrem jejich zájmu se stala skupina cizinců z bývalé Jugoslávie, která se v České republice pokusila uvést do života nový fenomén v oblasti trestné činnosti spojené s platebními kartami. Skupinu tvořili jak cizinci žijící na území ČR tak v zahraničí.
 
            Operativní činností a úzkou spoluprácí s bankovním sektorem se detektivům podařilo zjistit, že tato skupina by měla na našem území provádět pomocí padělaných zahraničních platebních karet neautorizované platební transakce. Zatímco v minulosti docházelo na našem území ke skimmování dat a v zahraničí pak probíhaly neoprávněné výběry finanční hotovosti z padělaných platebních karet, nyní se detektivové setkali se zcela novým, poměrně dobře promyšleným postupem.
 
            Podezřelí si měli podle detektivů neoprávněně opatřit data z originálních platebních karet vydaných zahraničními bankami v USA. Poté, co na základě získaných údajů byly vyhotoveny padělky těchto karet, členové skupiny je na různých místech České republiky použily k platebním transakcím. Nepokoušeli se však vybrat finanční hotovost a nepoužívali k tomu peněžní bankomaty. Pomocí platebních terminálů umístěných na několika prodejnách s drahými kovy převáděli finanční částky rovnou na své bankovní účty. Spoléhali přitom na to, že celá transakce se navenek bude tvářit jako běžná platba za zakoupené zboží.
 
            Předběžná škoda, která vznikla peněžním ústavům v Evropě a USA byla zatím vyčíslena na cca 7 milionů korun. Včasným zásahem detektivů, kterým se podařilo odhalit a zadržet celou skupinu na samém počátku jejich aktivit (k transakcím došlo „pouze“ v několika případech a to v řádu dnů), a dobrou spoluprácí s bankovním sektorem, se podařilo předejít škodám mnohonásobně vyšším.
 
            K samotné realizaci případu, kterou bylo třeba vzhledem ke zjištěným skutečnostem spustit v co nejkratším možném termínu, přistoupili detektivové společně s Útvarem rychlého nasazení a zásahovou jednotkou Krajského ředitelství Policie ČR v Hradci Králové v úterý 22. listopadu.
 
            Po neobvykle krátké, ale o to intenzivnější přípravě bylo v Hradci Králové, Pardubicích, Dvoře Králové, Trutnově a Kolíně zadrženo celkem 8 osob ve věku od 26 do 50 let. Celá skupina byla následně obviněna z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a z podvodu. Vzhledem k tomu, že trestné činnosti se měli obvinění dopustit jako členové mezinárodní organizované skupiny působící ve více státech, hrozí jim v případě prokázání viny až dvanáctileté tresty odnětí svobody.
 
            Při následných domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor byly zajištěny jak důkazní materiály, tak i nelegálně držené střelné zbraně. Celý případ je dále v šetření a detektivové ÚOOZ na něm úzce spolupracují i s kolegy v zahraničí.
 
            Na všechny obviněné osoby uvalil soudce Okresního soudu v Hradci Králové vazbu. Věc je dozorována Krajským státním zastupitelstvím Hradec Králové. 

vytisknout  e-mailem