Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

TISPOL zaměřený na autobusy

Více než čtyři stovky autobusů zkontrolovali policisté v rámci celé republiky. 

V době od 23. do 29. července 2012 proběhla ve vybraných evropských státech, dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu autobusů a nákladních vozidel. Tato pravidelná dopravní akce se uskutečnila také na celém území České republiky.
 
Do akce bylo nasazeno 1.083 policistů, 26 pracovníků celních úřadů, 85 pracovníků krajských úřadů a obecních úřadů s rozšířenou působností. Celkem bylo kontrolováno 7.367 vozidel. Zjistili jsme 1.688 dopravních prostředků. Oznámeno příslušnému správnímu orgánu bylo celkem 253 přestupků, blokově bylo vřízeno 1.435.
 
Dopravně bezpečnostní akce byla zaměřena převážně na kontrolku autobusů. Celkem se kontrole podrobilo 446 řidičů autobusů. Porušení předpisů se dopustilo 34. Tři autobusy byly odstaveny pro nebezpečné závady technického stavu. Dvěma autobusům chyběly některé šrouby na zadních kolech, jeden měl poškozené čelní sklo. Řidiči byli vyzváni také k dechové zkoušce na alkohol. U dvou řidičů byl výsledek pozitivní.
 
V pátek 27. července v podvečer v katastru obce Janov na Tachovsku jsme kontrolovali řidiče autobusu, který vezl 24 cestujících směrem do Německa. Dechová zkouška u řidiče ukázala pozitivní výsledek a to téměř jedno promile alkoholu v dechu. Tomuto řidiči byl odebrán řidičský průkaz a další jízda byla zakázána. Autobus byl odstaven.
V sobotu 28. července krátce po poledni byl naměřen pozitivní výsledek při dechové zkoušce i řidiči autobusu na výjezdu z Hradce Králové. Naměřená hodnota byla 0,6 promile alkoholu v dechu.
 
V oblasti sociálních předpisů řidiči porušili tato pravidla:
Nesprávné použití tachografu v osmi případech, dobu řízení, odpočinek a bezpečnostní přestávku, nedodrželo pět řidičů a tři řidiči se dopustili neoprávněné manipulace a podvodů.
Nevyhovující technický stav mělo celkem 21 vozidel, v jednom případě byla porušena povinnost užít bezpečnostní pásy a zádržné systémy.
 
V rámci akce bylo kontrolováno také 2.095 nákladních vozidel, u nichž bylo zjištěno ve 43 případech nesprávné používání tachografu, ve čtyřiceti případech nebyla dodržena doba řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávka. Neoprávněnou manipulaci s kontrolním zařízením a paměťovými kartami řidiče jsme zjistili ve třech případech. Nevyhovující technický stav mělo celkem 308 nákladních vozidel. Přetíženo bylo celkem 23 nákladních vozidel. Nesprávně zajištěný náklad se při kontrole vyskytl u 29 vozidel.
 
TISPOL je organizace, která sdružuje evropské policejní sbory v oblasti dopravní problematiky a je založena na předávání zkušeností a informací. Hlavním cílem je realizace dopravně bezpečnostních akcí napříč Evropou. Akce jsou vždy zaměřeny na konkrétní problematiku, jako je alkohol a drogy, rychlost, nákladní a autobusová doprava. 
 
nprap. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
1. srpna 2012

vytisknout  e-mailem