Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

TISPOL zaměřený na alkohol a drogy

V době od 4. do 10. června 2012 proběhla na území České republiky a dalších vybraných evropských státech dopravně bezpečnostní akce zaměřená na alkohol a drogy. 

V České republice bylo do akce nasazeno 2 713 policistů a 19 pracovníků celních úřadů, krajských úřadů a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. V tomto období zkontrolovali policisté 28 390 vozidel a odhalili 3 801 přestupků. V blokovém řízení bylo vyřízeno 3 388 přestupků, za které byly uloženy pokuty v celkové výši 1,3744 mil. Kč.
 
V souvislosti s hlavním cílem dopravně bezpečnostní akce bylo na alkohol a drogy zkontrolováno celkem 25 684 řidičů, z toho 225 řidičů bylo pod vlivem alkoholu a 32 řidičů pod vlivem drog (jiných návykových látek). Na místě tak bylo zadrženo celkem 139 řidičských průkazů.
 
Opomíjena nebyla ani další protiprávní jednání účastníků silničního provozu. Porušení rychlosti se dopustili řidiči v 518 případech, nepřipoutáno bezpečnostními pásy bylo 453 řidičů nebo spolujezdců a v 27 případech nebyl použit zádržný systém. Dopravních přestupků na železničních přejezdech bylo zaznamenáno 10. V 51 případech se protiprávního jednání v dopravě dopustili také chodci a cyklisti.
 
V rámci dopravně bezpečnostní akce pořádané TISPOL, jejímž členem je také Policie České republiky, neuniklo pozornosti policistů 48 pachatelů trestné činnosti, bylo nalezeno 6 odcizených vozidel a vypátráno 11 hledaných či pohřešovaných osob.
 
TISPOL je organizace, která sdružuje evropské policejní sbory v oblasti dopravní problematiky a je založená na předávání zkušeností a informací. Hlavním cílem je realizace dopravně bezpečnostních akcí napříč Evropou, a to vždy se zaměřením na konkrétní problematiku (např. alkohol a drogy, rychlost, nákladní a autobusová doprava).
 
 
kpt. Mgr. Zuzana Součková
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
12. června 2012

vytisknout  e-mailem