Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

TISPOL - kontrola autobusů a nákladních vozidel

V době od 22. do 28. července 2013 kontrolují policisté ve vybraných evropských státech, autobusy a nákladní vozidla. Tato pravidelná dopravní akce probíhá po celé uvedené období také na celém území České republiky. 

Dopravně bezpečnostní akce je zaměřena na kontrolu nákladní a autobusové dopravy. Letní období souvisí s intenzivnější přepravou osob, kterou využívá mnoho lidí k přepravě do letovisek, kempů, dětských táborů apod. Rizika spojená se zvýšeným provozem autobusové dopravy v letních měsících zvyšují pravděpodobnost způsobení dopravních nehod. Faktorů, které tuto skutečnost ovlivňují je mnoho. Patří mezi ně také nedodržování sociálních předpisů a s tím souvisejících bezpečnostní přestávky. Tyto nejsou řidiči autobusů často dodržovány a únava, která po velmi dlouhé jízdě v horku přichází, může způsobit dopravní nehodu s fatálními následky. Je nutno připomenout, že to jistě není problém, který se týká pouze řidičů autobusů a nákladních vozidel.
 
Řidiči motorových vozidel a všichni účastníci silničního provozu si musí uvědomit zejména tu skutečnost, že nedostatek tekutin, únava, rychlá jízda a nepozornost mohou ovlivnit i reakce, které jsou pak pomalejší a vyhodnocení rizikové situace je pak složitější.
 
TISPOL je organizace, která sdružuje evropské policejní sbory v oblasti dopravní problematiky a je založena na předávání zkušeností a informací. Hlavním cílem je realizace dopravně bezpečnostních akcí napříč Evropou. Akce jsou vždy zaměřeny na konkrétní problematiku, jako je alkohol a drogy, rychlost, nákladní a autobusová doprava. 
 
por. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
22. července 2013
 

vytisknout  e-mailem