Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Tísňová linka 158 je vytížená

KRAJ VYSOČINA: Operační důstojníci patří mezi velmi zkušené policisty 

Na Integrovaném operačním středisku Krajského ředitelství policie kraje Vysočina přijali službu konající policisté v loňském roce celkem 62 228 volání na tísňovou linku 158. Měsíční průměr volání se tak pohybuje v rozmezí mezi 4 500 – 6 200 voláními. Za čtyřiadvacet hodin tak přijímají policisté na tísňovou linku v průměru 170 volání. Nejvíce volání na linku 158 přijali policisté loni v měsíci červenci (6 262), nejméně v lednu (4 588).
 
Na integrovaném operačním středisku krajského policejního ředitelství slouží velice zkušení policisté, kteří pracují v nepřetržitém provozu a zabezpečují plnění bezodkladných policejních úkolů. Do působnosti pracoviště patří především organizace a zajištění opatření k řešení vzniklé bezpečnostní situace v reálném čase v prostoru jejich věcné a územní působnosti.
 
„Na tomto pracovišti se soustřeďují právě volání na tísňovou linku 158. Operátorům těchto linek často velmi komplikuje jejich práci zneužívání této linky. Nejzávažnějšími případy jsou různá zlomyslná volání, kdy volající úmyslně sdělují informace, které nejsou pravdivé. Stávají se případy, kdy volající slovně útočí na Policii České republiky. V případě opakovaného zneužití tísňových linek lze u operátora telefonní přístroj tedy konkrétní telefonní číslo volajícího zablokovat,“ varuje vedoucí operačního odboru plk. Mgr. Dušan Vybíral.
 
Za zlomyslné volání a zlý úmysl je považováno ohlášení případu, který se nestal, neexistuje. Jedná se nejčastěji o volání dětí, podnapilých osob. Operátoři musí všechny i smyšlené události prověřit a nemohou při své práci nic zanedbat. Výjimkou však nejsou večerní a noční telefonáty opilých občanů, kteří často nesrozumitelně blábolí a vulgárně uráží operátory a snaží se tak vybít si zlost. Často se na linku dovolají lidé, kteří chtějí řešit věci, které vůbec nespadají do kompetence policie, ale jedná se o nejrůznější občansko právní i pracovně právní spory.
 
Zneužití linky tísňového volání 158 je trestné. Kdo zneužije linku 158 dopustí se tím porušení zákona o elektronických komunikacích. Za takové jednání lze od 1. ledna loňského roku uložit pokutu až do výši 200 000 korun. Zneužití linek tísňového volání řeší i trestní zákoník. Podle závažnosti konání může být osoba zneužívající tísňového volání potrestána odnětím svobody až na pět let nepodmíněně. Lidé by si měli uvědomit, že při volání na tísňovou linku 158 není nikdo anonymní. Operátoři tísňových linek disponují vyspělým technickým zařízením, které umožňuje nejen zjistit přesné místo volání, ale i jeho telefonní číslo, pak je již snadné odhalit pachatele.
 
„V mnoha případech se stává, že operační důstojník, který hovor přijímá, musí opakovaně upozornit volajícího, že zbytečně blokuje tísňovou linku, na kterou se pak nemohou dovolat další lidé, kteří se skutečně ocitnou v tísni,“ dodává plk. Mgr. Dušan Vybíral.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
1. únor 2013

vytisknout  e-mailem