Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tiskové prohlášení ředitele ÚOOZ SKPV

Praha 28. července 2010 

            Útvar pro odhalování organizovaného zločinu SKPV se již delší dobu zabývá prověřováním konkrétního podezření z praní špinavých peněz. V rámci tohoto prověřování získali detektivové závažné informace o kontaktech a pravděpodobném výskytu hledané osoby, na kterou byl soudy v České republice vydán evropský i mezinárodní zatýkací rozkaz.
            ÚOOZ okamžitě začal s prověřováním těchto informací a navázal úzkou spolupráci s kolegy ve Švýcarsku. Informace, které se detektivům podařilo zjistit, byly velmi konkrétní a přesné. Díky jim bylo potvrzeno, že hledaný se prokazuje doklady na cizí jméno a stýká se s dalšími osobami z ČR. Přesné informace měli v posledních dnech detektivové ÚOOZ i o místě a čase výskytu hledaného. Přesto se mu podařilo zahraničním kolegům zmizet.
            Detektivové ÚOOZ trpělivě shromáždili další potřebné informace, vytěžili z nich maximum, a zahraničním kolegům znovu předali poznatky takříkajíc „na zlatém podnosu“. Díky tomu byl v pondělí 26. července 2010 kolem 23:00 hodiny policejními orgány ve Švýcarsku zadržen hledaný Tomáš PITR.
            Při zadržení u sebe neměl dotyčný žádné doklady a federální justiční orgány ve Švýcarsku proto musely nejprve učinit potřebné kroky k tomu, aby totožnost zadrženého byla úředně prokázána. Zadržení Tomáše Pitra proto bylo oficiálně potvrzeno až před několika okamžiky.
            Útvar pro odhalování organizovaného zločinu SKPV nevede v současné době žádné trestní řízení, ve kterém by jmenovaný figuroval v postavení stíhané osoby. Stejně tak není v kompetenci ÚOOZ jakkoli jednat o dalším postupu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem proto nebude ÚOOZ SKPV k věci uvádět žádné bližší informace. 
                                                              
 
plk. Mgr. Robert Šlachta

vytisknout  e-mailem