Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tiskové prohlášení ředitele ÚOOZ

Praha 29. května 2009 - Reakce na spekulace kolem změny termínu plánovaného úkonu v rámci mezinárodní právní pomoci a následných událostí v JAR.  

Zahraniční služební cesta detektivů ÚOOZ do JAR
 
     Žádost o právní pomoc byla do JAR odeslána již v roce 2007. Na přelomu dubna a května letošního roku bylo této žádosti vyhověno a termín úkonu byl ze strany JAR stanoven na 26. května.
     V návaznosti na tuto informaci byla naplánována zahraniční služební cesta dvou detektivů ÚOOZ do JAR, kde se měli účastnit výpovědi osoby v postavení svědka. Do JAR přiletěli naši detektivové v neděli 24. května a odlet byl naplánován na čtvrtek 28. května.
     V pondělí 25. května obdrželi naši detektivové od jihoafrického státního zástupce informaci, že termín provedení úkonu byl stanoven až na čtvrtek 28. května 2009.
     Dne 28. května se naši detektivové dostavili k jihoafrickému soudu k zahájení naplánovanému úkonu. K výslechu svědka však nedošlo, neboť podle sdělení jeho právního zástupce měl být před zahájením úkonů vyvíjen na svědka ze strany jednoho z českých advokátů nátlak, a to v souvislosti s jeho svědeckou výpovědí. Jako nový termín k provedení požadovaného úkonu byl poté jihoafrickou stranou určen 28. červenec 2009. V souladu s plánem zahraniční služební cesty týž den naši detektivové JAR opustili a vrátili se zpět do vlasti.
     Zdůrazňuji, že Policie ČR nemá na území cizího státu žádné pravomoci. Nemůže nijak ovlivnit termín úkonu prováděného v rámci mezinárodní právní pomoci a úkonu samotnému mohou být čeští policisté pouze přítomni. Úkon provádí strana, která byla o právní pomoc požádána. I případné doplňující otázky jsou vyslýchanému kladeny výhradně cestou osoby, která úkon provádí a s jejím souhlasem.
     V této souvislosti naprosto odmítám spekulace o tom, že za změnou původního termínu stojí naši detektivové. Ostře se ohrazuji proti snahám přisoudit našim detektivům jakoukoli roli při rozhodování a jednání policejních a justičních orgánů JAR.
 
 
 plk. Mgr. Robert Šlachta

vytisknout  e-mailem