Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tiskové prohlášení policejního prezidenta

V posledních dnech některá média věnují soustředěnou pozornost systému poskytování odměn příslušníkům Policie České republiky a zejména spekulacím ohledně odměn poskytnutých v letošním, loňském i předloňském roce některým služebním funkcionářům, například ředitelům policejních útvarů s celostátní působností. Vzhledem k tomu, že způsob, jakým jsou zmíněné spekulace prezentovány, se někdy přímo dotýká cti, důstojnosti a vážnosti příslušníků vrcholového managementu Policie České republiky a dokonce zpochybňuje jeho nestrannost při výkonu služebních povinností, považuji za svou povinnost vydat následující prohlášení. 

Odměna je integrální složkou služebního příjmu příslušníka bezpečnostního sboru. Lze ji poskytnout za splnění mimořádného nebo zvlášť významného služebního úkolu, nebo za splnění naléhavých služebních úkolů za nepřítomného příslušníka anebo za dosavadní výkon služby při dovršení 50 let věku. O poskytnutí odměny konkrétnímu policistovi a o její konkrétní výši rozhoduje vždy nadřízený služební funkcionář s personální pravomocí. V případě náměstků policejního prezidenta a ředitelů útvarů s územní působností je nadřízeným služebním funkcionářem policejní prezident. V případě ředitelů útvarů s celostátní působností jsou nadřízenými služebními funkcionáři náměstci policejního prezidenta. Poskytování odměn příslušníkům bezpečnostních sborů nespadá do kompetence ministra vnitra ani žádného jiného ústavního činitele.
 
Prohlašuji, že veškerá rozhodnutí o poskytnutí odměn během svého působení ve funkci policejního prezidenta jsem učinil po pečlivém uvážení a plně v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Odměňoval jsem vždy výhradně nadstandardní pracovní nasazení svých podřízených při řízení jim svěřených úseků či útvarů a zvlášť mimořádné výsledky, kterých při plnění svých služebních povinností dosáhli. Za všemi svými rozhodnutími si stojím a považuji je nejen za naprosto zákonná, ale také za plně morálně oprávněná. Při svém rozhodování jsem měl na zřeteli pouze zájem kvalitního plnění úkolů Policie České republiky a nepodléhal jsem žádným vnějším vlivům. Jsem přesvědčen, že stejnými principy se při rozhodování o poskytování odměn řídili i ostatní služební funkcionáři Policie České republiky.
 
 
Genmjr. Mgr. Oldřich Martinů
policejní prezident
Praha, 8. října 2010

vytisknout  e-mailem