Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tiskové prohlášení

V návaznosti na nepřesné a nepravdivé informace některých médií v souvislosti s odvoláním dnes již bývalého policisty kpt. Ing. Vladislava Gasnárka ze služebního poměru příslušníka Policie České republiky uvádíme vysvětlující stanovisko. 

Kpt. Gasnárek byl rozhodnutím ředitele tehdejšího okresního ředitelství Policie ČR v Břeclavi ze dne 23.08.2006, kdy mu také toto rozhodnutí bylo doručeno, propuštěn ze služebního poměru příslušníka Policie České republiky. Důvodem bylo to, že se dopustil úmyslných trestných činů, pro které byl pravomocně odsouzen Okresním soudem Brno-venkov. Proti tomuto rozhodnutí se pan Gasnárek odvolal a od uvedeného data probíhala řada odvolacích řízení a soudních sporů, která skončila rozsudky Krajského soudu v Brně a Nejvyššího správního soudu s nabytím právní moci k 26.04.2011. Rozsudek krajského soudu odvolání pana Gasnárka proti propuštění od policie zrušil a vrátil vše k novému odvolacímu řízení. V tom rozhodoval jako druhoinstanční orgán policejní prezident.
 
Nejvyšší správní soud ve svém rozsudku mimo jiné konstatoval, že byl při propuštění aplikován jiný právní důvod tehdejšího zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, než být aplikován měl, ale na skutečném důvodu propuštění, tedy na pravomocném rozsudku Okresního soudu Brno-venkov, podle kterého byl kpt. Gasnárek pravomocně odsouzen pro úmyslné trestné činy, se nic nemění. Z toho důvodu vydal policejní prezident 28.07.2011 rozhodnutí o odvolání, ve kterém potvrdil propuštění pana Gasnárka ze služebního poměru k datu 23.08.2006, a to vzhledem k tomu, že stejně jako dnes i podle tehdy platné úpravy nemělo podání odvolání proti rozhodnutí o propuštění ze služebního poměru odkladný účinek. V rozhodnutí policejního prezidenta je již uvedeno správné ustanovení zákona č. 186/1992 Sb., o služebním poměru příslušníků Policie České republiky, § 107 odst. 1: „Policista bude propuštěn ze služebního poměru, … jestliže byl pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin.“
 
Svým rozhodnutím o odvolání policejní prezident nezměnil výroky všech služebních funkcionářů, pouze opravil chybné ustanovení aplikované v původním rozhodnutí břeclavského okresního ředitele. Panu Gasnárkovi nemůže být doplácena žádná finanční částka a rovněž nebyl očištěn od žádných obvinění, pro která byl v minulosti pravomocně odsouzen. Na jeho propuštění k datu 23.08.2006 se tedy nic nemění.

 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
21.09.2011

vytisknout  e-mailem