Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tiskové prohlášení

Náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Tomáš Kužel dnes obdržel informaci o zahájení trestního stíhání dvou policistů z Útvaru pro ochranu prezidenta republiky ochranné služby Policejního prezídia ČR Generální inspekcí bezpečnostních sborů v souvislosti s útokem na prezidenta České republiky Václava Klause. 

Náměstek policejního prezidenta plk. Mgr. Tomáš Kužel k celé věci uvedl: „s materiály od Generální inspekce bezpečnostních sborů se seznámím během dnešního dne a v průběhu zítřka vydám stanovisko s konkrétními personálními opatřeními.“
 
K incidentu došlo 28. září 2012 v Chrastavě na Liberecku. Ihned po události byla složena pracovní skupina vedená náměstkem policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Tomášem Kuželem, jejímž úkolem bylo získat informace a objasnit skutečnosti v souvislosti s útokem na prezidenta republiky Václava Klause. Skupina byla složena z odborníků Policejního prezidia ČR na kontrolní činnost a práci ochranných služeb.
 
Veškerá činnost skupiny byla koordinována společně s pracovníky Generální inspekce bezpečnostních sborů, kteří si případ ihned převzali v rámci šetření podezření ze spáchání trestného činu.
 
Během dvou dnů pracovní skupina, předložila závěrečná doporučení, k nimž náměstek policejního prezidenta plk. Kužel uvedl: "Problém vnímáme v reakci na vzniklou situaci,“ uvedl náměstek policejního prezidenta plk. Kužel a dodal: „tři z předložených doporučení budeme realizovat v krátkém časovém úseku.“
 
Pracovní komise vydala následná doporučení:
 
  1. Změna taktiky při ostrých bezpečnostních opatřeních, s důrazem na reakci při vzniku problémové situace.
  2. Doplnění výcvikových metod o modeláž situací, kde hrozí největší rizika napadení chráněné osoby (při bezprostředním kontaktu chráněné osoby s větší skupinou neprověřených osob).
  3. V rámci interních legislativních změn konkretizovat závazné a metodické pokyny při přípravě na bezpečnostní opatření.
Poslední úkol, který ze závěrů skupiny vyplynul, ukládá náměstkovi policejního prezidenta pro vnější službu plk. Kuželovi, zpracovat koncepci ochranných služeb v Policii České republiky.  
 
kpt. Mgr. Tomáš Hulan
tiskový mluvčí
Policejní prezidium ČR
7. listopadu 2012

vytisknout  e-mailem