Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva operace "IVAN"

Soud udělil trest za neoprávněnou distribuci léků s obsahem PSEUDOEFEDRINU  

          Od srpna 2008 prověřovali detektivové Národní protidrogové centrály podezření z neoprávněné distribuce léků s obsahem PSEUDOEFEDRINU – prekurzoru pro výrobu metamfetaminu, v ČR známého pod názvem pervitin. V dubnu 2009 byla na území hlavního města Prahy zadržena osoba ruské národnosti dlouhodobě se zdržující v České republice, provozující lékárnu TUSAROVA v Praze 7, které bylo sděleno obvinění pro trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů dle § 187 odst. 1, odst. 2 písm. a) dříve účinného zákona č. 140/1961 Sb., trestního zákona, ve formě pomoci dle § 10 odst. 1 písm. c) tr. řádu. Současně byl obviněný na základě rozhodnutí soudce vzat do vazby.
 
            Na základě vyšetřování případů výroby metamfetaminu na různých místech Prahy a ve středních Čechách v průběhu několika předešlých let, realizovaných místně příslušnými útvary Policie ČR nebo NPC, dále na základě výsledků vlastního šetření NPC a upozornění ze strany televizní stanice NOVA bylo zjištěno, že shora jmenovaná lékárna je v prostředí výrobců a uživatelů metamfetaminu vyhlášená svým více než benevolentním a lehkovážným přístupem k výdeji volně dostupných léků s obsahem do 30 mg pseudoefedrinu v jedné lékové formě. Uvedené léčivé přípravky registrované v ČR zde byly prodávány v množstvích několikanásobně převyšujících spotřeby v ostatních lékárnách v Praze i celé ČR. (průměrný měsíční výdej za vybrané období byl ve jmenované lékárně 22119 balení zájmových přípravků, přičemž v obdobné lékárně ve stejné lokalitě s druhou největší spotřebou to bylo jen 1619 balení).
 
            Na základě několika svědeckých výpovědí a provedení dalších důkazů bylo potvrzeno, že převážnou většinu léků vydával sám majitel lékárny, který ačkoliv neměl lékárenské vzdělání, a tudíž bez oprávnění, tyto léky osobně, po celých kartónech (144 balení po 24 či 12 tbl.) prodával. Mnohdy se tak dělo i mimo prodejní prostory lékárny, mimo pokladnu a za značnou provizi „majiteli do kapsy“. Tyto skutečnosti jsou pro provoz lékárny naprosto nepřípustné.
 
             Obvodním soudem pro Prahu 7, resp. soudem prvního stupně v dané věci byl obžalovaný shledán vinným ze shora uvedené trestné činnosti a byl odsouzen k osmi letům odnětí svobody. Dále vzhledem k získání značného majetkového zisku z této činnosti i k peněžitému trestu­ tří milionů korun. Odvolací soud znovu případ projednal a vydal rozsudek, který potvrdil uvedený trest spolu s trestem zákazu činnosti provozu lékárenských zařízení a lékárenských služeb na dobu 10 let. Oba soudy přihlédly ke skutečnosti, že žalovaný je lékař a vzhledem ke svému profesnímu zaměření měl a mohl vědět, že uvedené léky slouží k výrobě drog, což mu bylo také několikrát sděleno nejen ze strany zaměstnanců lékárny.
 
 
                                                                                                                                                                            plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH
                                                                                                                                                                                               ředitel
 
 
 

vytisknout  e-mailem