Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k výroční zprávě o činnosti Národní protidrogové centrály za rok 2008

Situace na drogové scéně v ČR za rok 2008 je podrobně popsána ve výroční zprávě, která je k dispozici na webu Policie ČR a to včetně statistických údajů drogové kriminality v ČR.  

Nejvýznamnějším trendem drogové scény v ČR v roce 2008 bylo indoor pěstování konopí. Celkově bylo odhaleno a zajištěno 79 pěstíren, ve kterých bylo zajištěno tisíce rostlin konopí, desítky kilogramů finálního sušeného produktu marihuany a stovky položek technického vybavení, které jsou nutné k  nelegálnímu  pěstování. Pro porovnání v roce 2007 jich bylo 34. 

Velmi výrazný nárůst byl zaznamenán v případech odhalených indoorových pěstíren Cannabis sativa, se zapojením občanů Vietnamu (produkce určená jak k částečnému pokrytí domácí poptávky, tak pro vývoz do Západní i Východní Evropy).
Konkrétní zájem vietnamských občanů na území ČR o indoorové pěstování rostlin rodu Cannabis byl registrován v jednom případě již v roce 2005, kdy bylo v Praze 9 zadrženo 9 osob vietnamské národnosti v pěstírně zřízené v bývalém skladovém objektu. V roce 2006 byl policií registrován jeden případ převozu drogy ve větším množství občany Vietnamu v rámci ČR v Západních Čechách. V roce 2007 bylo odhaleno 8 indoorových pěstíren a celkem zadrženo 17 osob vietnamské národnosti, převážně na území Severních a Západních Čech a v okolí Prahy. V roce 2008 byly zahájeny úkony trestního řízení v souvislosti s indoorovým pěstováním konopí ve více než 70 případech, z toho se v drtivé většině na této trestné činnosti podílely osoby vietnamské národnosti.
 
V úrovni procesních zjištění bylo doposud potvrzeno propojení Vietnamců v ČR žijících na občany Vietnamu žijící v Nizozemí a na občany Vietnamu žijící v Kanadě a vývozní aktivity do SRN. V úrovni operativních poznatků jsou registrovány informace o možném „výkupu“ cannabisu na vietnamských tržnicích, shodných technických parametrech používaných technologií a shodnost technického způsobu nelegálního odběru energie.
V oblasti omezení dostupnosti volně prodejných léčiv s obsahem do 30 mg pseudoefedrinu, která jsou nejčastěji zneužívaná k výrobě metamfetaminu, byla koncem roku 2007 založena pracovní skupina garantovaná Ministerstvem zdravotnictví. Členy skupiny byli zástupci Inspektorátu omamných a psychotropních látek, Národní protidrogové centrály, České lékárnické komory, Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Během jednání probíhajících v průběhu roku 2008 se podařilo dospět k závěru a shodnout se na formě realizace zásadního opatření restriktivního charakteru. Na základě nového zákona o léčivech vznikla kategorie léků vydávaných s omezením, do které budou, kromě jiných, zařazena i dotčená léčiva. Již během prvního čtvrtletí by jejich výdej měl být vázán na splnění několika podmínek, které dle našeho mínění v důsledku povedou k výraznému snížení možnosti zneužití k výrobě drogy.
V oblasti heroinu na české drogové scéně byla v roce 2008 ve srovnání s rokem 2007 zaznamenána snižující se obliba této látky (saturace domácí poptávky realizována albánsky hovořícími zločineckými skupinami, v nižších úrovních distribuce i romskými a vietnamskými skupinami). Nejčastější způsob dovozu byly zásilky přepravované v osobních vozidlech v rámci Evropy v množství do 10 kg. Jako kurýři jsou využíváni občané Maďarska, Bulharska, Slovenska a ČR. Obchodováním s heroinem se na území ČR zabývají především etničtí Albánci, zejména z Kosova a Makedonie.
Dále byla zaznamenána zvyšující se obliba dováženého kokainu, kdy se na zmíněné distribuci kokainu nejvíce podílejí osoby původem ze Západní Afriky. Dále byl zaznamenán nárůst využívání českých občanů jako kurýrů pro přepravu kokainu z Jižní Ameriky do Západní Evropy, a také zapojení albánsky hovořících zločineckých skupin do obchodu kokainem, a to na úrovni tranzitní distribuce v rámci Evropy.
Z etnik žijících na území ČR jsou to Afričané ze západního pobřeží, převážně Nigerijci, kteří se stále více zapojují do dovozu kokainu z Latinské Ameriky do ČR a zemí EU, přičemž využívají české kurýry. Kokain ukrývají do speciálně upravených zavazadel a tak minimalizují možnost odhalení při kontrolách na letištích.
 
Zpracoval:
kpt.Bc. Michal Hammer
Odbor metodiky a prevence NPC
 
 
 
                                                                            vrchní radaplk. Mgr. Jakub FRYDRYCH v.r.
                                                                                                                                                                              ředitel

vytisknout  e-mailem