Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva k realizaci operace s krycím názvem „TISA“

Policisté Národní protidrogové centrály Služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky ve spolupráci se slovenskými kolegy z Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru v rámci akce „TISA“ finalizovali prověřování trestné činnosti páchané zločineckou sítí osob, která se orientovala na nezákonnou distribuci léčiv obsahujících kontrolované látky, jejichž oběh je regulován lékařskými předpisy a legislativou EU. 

Zločinecké uskupení tvořil kromě občanů České a Slovenské republiky také státní příslušník Brazílie. Hlavní článek celé skupiny působil v Jihomoravském kraji, kde docházelo k nezákonnému vyvádění značného množství léčiv z legálního farmaceutického systému. Jednalo se především o léčiva Zolpidem, Xanax, Frontin, Neurol, Rivotril,Tramadol a  Lexaurin, léčiva s obsahem látek alprazolam a morfin a další. Takto získané látky byly následně dále distribuovány bez příslušných povolení a lékařských předpisů. Veškerá léčiva byla vyvážena na Slovensko, odkud byla poštou zasílána koncovým uživatelům.

Po ztrátě zdroje v České republice začala skupina obstarávat léčiva v zahraničí. Prostřednictvím jednoho ze spolupracovníků disponujícího potřebnými kontakty byla v Brazílii periodicky nakupována zájmová léčiva, která byla po shromáždění dostatečného počtu kurýry letecky převážena do EU a následně stejným způsobem jako v předchozím období distribuována na Slovensku. Vysoká míra škodlivosti této trestné činnosti spočívá zejména v objemu zobchodovaných látek a míře zdravotních rizik souvisejících s poskytováním regulovaných léčiv prakticky komukoliv bez ohledu na zdravotní stav, kontraindikace a okolnosti, zda je taková medikace v daném případě žádoucí. Na distribuční síť byly v České i Slovenské republice napojeny stovky osob, které dlouhodobě odebíraly různé kontrolované látky bez lékařského dozoru.

V rámci trestního spisu, který dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně, bylo na území České republiky zadrženo 5 osob. Proti těmto pachatelům bylo zahájeno trestní řízení pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle ustanovení § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c), odst. 4 písm. c)  trestního zákoníku, za což jim v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v délce až 18 let.

V průběhu domovních prohlídek bylo v Jihomoravském kraji zajištěno na 80 tisíc tablet obsahujících kontrolované látky a dále množství polepů a obalového materiálu připraveného k další distribuci koncovým uživatelům. Na osmi bankovních účtech podezřelých bylo zajištěno bezmála 12,5 milionu Kč a rovněž tři nemovitosti v celkové hodnotě 11,2 milionu Kč. Z výsledků dosavadního šetření vyplývá, že pachatelé obchody s léky získali finanční prospěch v celkové výši nejméně 17 milionů Kč.

Slovenští kolegové, kteří s policisty Národní protidrogové centrály v rámci rozpracování případu založili společný vyšetřovací tým, v rámci vlastní činnosti zadrželi 2 osoby. V souvislosti s jejich linií prověřování bylo obvinění vzneseno proti 3 osobám, z nichž jedna je momentálně stíhána vazebně. Slovenští policisté zajistili bezmála 1500 tablet různých léčiv, finanční prostředky ze třech bankovních účtů v celkové výši 170 tisíc EUR, dále dvě nemovitosti a dvě osobní vozidla. Proti pachatelům je na Slovensku vedeno trestní řízení pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby omamných a psychotropních látek, jedů nebo prekurzorů, jejich držení a obchodování s nimi podle ustanovení § 172 odst. 3, odst. 4 písm. b), c), odst. 6 písm. b), a odst. 8 písm. c), Trestného zákona SR, za což jim v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v délce až 25 let nebo doživotí.

brig. gen. PhDr. Jakub Frydrych
            ředitel  NPC SKPV

Odkazy do noveho okna

1 Foto 08

1 Foto 08 

Detailní náhled

2 Foto 09

2 Foto 09 

Detailní náhled

3 Foto 10

3 Foto 10 

Detailní náhled

4 foto 13

4 foto 13 

Detailní náhled

5 foto 14

5 foto 14 

Detailní náhled

6 foto 15

6 foto 15 

Detailní náhled

7 foto 01

7 foto 01 

Detailní náhled

8 foto 02

8 foto 02 

Detailní náhled

9 foto 03

9 foto 03 

Detailní náhled

10 foto 04

10 foto 04 

Detailní náhled

11 Foto 05.

11 Foto 05. 

Detailní náhled

12 Foto 06

12 Foto 06 

Detailní náhled

13 Foto 07

13 Foto 07 

Detailní náhled

14 foto 11

14 foto 11 

Detailní náhled

15 foto 12

15 foto 12 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem