Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operacím „RUBELLA“ a „SIESTA“

Na základě česko-slovenské policejní spolupráce se na přelomu let 2014 a 2015 podařilo na území obou států zadržet v rámci dvou operací celkem 15 pachatelů, a to v souvislosti s rozsáhlým nelegálním organizovaným mezinárodním obchodem s metamfetaminem.  

Česká republika se dlouhodobě potýká s problémem stále se zvyšujícího množství vyprodukovaného metamfetaminu. Poptávka po metamfetaminu, zejména ze strany zahraničních uživatelů, neustále narůstá a významně podněcuje aktivity organizovaných zločineckých uskupení na území ČR v oblasti velkoobjemové produkce metamfetaminu a jeho distribuce do zahraničí. Vzhledem ke zvyšování objemu výroby v rámci jednoho výrobního cyklu i trendu komercionalizace produkce a distribuce metamfetaminu neustále narůstá zájem výrobců metamfetaminu o získávání prekursorů a dalších chemikálií, potřebných pro jeho výrobu. V souvislosti s opatřeními, průběžně přijímanými v ČR k zamezení zneužívání prekursorů a látek potřebných pro výrobu metamfetaminu, hledají pachatelé nové způsoby a cesty k jejich obstarání v zahraničí.
 
„Mezinárodní spolupráce představuje klíčový nástroj pro odhalování drogové trestné činnosti, přičemž zásadní úlohu pochopitelně sehrávají kontakty se sousedními zeměmi. Spolupráce se slovenskými kolegy v oblasti mezinárodního obchodu s drogami probíhá na různých úrovních a považuji ji za nadstandardní a dobře fungující,“ řekl policejní prezident brig. gen. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý.
 
V rámci operace „RUBELLA“ se koncem roku 2014 podařilo detektivům Národní protidrogové centrály, ve spolupráci s policejními orgány Bulharska a Slovenska, rozbít organizovanou skupinu osmi pachatelů, která do České republiky dovážela a dále distribuovala tablety osahující pseudoefedrin hydrochlorid, jež byly určeny k výrobě pervitinu.
 
Po několikaměsíčním prověřování trestné činnosti pachatelů zadrželi detektivové Národní protidrogové centrály ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení a Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství Policie ČR Moravskoslezského kraje mezinárodní organizovanou skupinu, tvořenou převážně bulharskými státními příslušníky, kteří z Bulharska do České republiky ve vzájemné spolupráci dováželi tablety léčiv CIRRUS a SUDAFED.  
 
Skupina převážela léčiva v řádech desítek kilogramů sofistikovaně ukryta v automobilech. Během prověřování se policistům podařilo zadokumentovat desítky případů, kdy pachatelé takto dovezené tablety dále distribuovali, převážně na území Moravskoslezského kraje.
 
Celkově bylo v rámci operace RUBELLA zajištěno cca 50 kg tablet obsahujících pseudoefedrin hydrochlorid. Z tohoto množství by bylo možno vyrobit až 10 kg metamfetaminu, což při pouličním prodeji v rámci České republiku představuje finanční částku minimálně 10 milionů Kč. Při vývozu metamfetaminu do některých zahraničních států může tato cena vzrůst až osminásobně.
 
Pachatelé zapojení do dovozu tablet na území České republiky jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odstavce 1, odstavce 3 písmene c), odstavce 4 písmene c) trestního zákoníku a v případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v délce 10 až 18 let.
 
Dokumentace trestné činnosti této skupiny dovozců tablet obsahujících pseudoefedrin hydrochlorid, rozkrývá nový trend zásobování výrobců metamfetaminu potřebnými prekursory, pocházejícími z Bulharska, resp. Turecka.
 
V rámci operace „SIESTA“ se začátkem roku 2015 se na základě spolupráce Národní protidrogové centrály a Národnej protidrogovej jednotky NAKA podařilo rozkrýt sedmičlennou mezinárodní organizovanou skupinu pachatelů, zabývající se nelegálním obchodem s metamfetaminem a marihuanou.
Na realizaci této operace se na území ČR podílely útvary Policie ČR Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
 
Operace byla zahájena detektivy Národní protidrogové centrály v listopadu 2014 na základě spolupráce s policií Slovenské republiky, kdy jejím cílem byla dokumentace trestné činnosti organizované skupiny osob, které se zabývaly nákupem metamfetaminu a marihuany, popř. jejím indoor pěstováním na území České republiky a vývozem na Slovensko.
 
V průběhu prověřování se detektivům podařilo zadokumentovat několik kurýrních cest s vyrobeným metamfetaminem a vypěstovanou marihuanou na Slovensko, kde byly drogy dále distribuovány. Tato skupina pachatelů v době nejméně od listopadu 2014 do svého zatčení začátkem ledna 2015 vyvezla cca 3 kg marihuany a 1 kg metamfetaminu.
 
Celkem bylo zadrženo 7 osob, 3 osoby v ČR a 4 osoby na Slovensku. Všichni obvinění jsou stíháni vazebně. V ČR jsou tři osoby stíhány pro zvlášť závažné zločiny nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle 283/1, 3 c), 4c ) trestního zákoníku, za které jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce 10 až 18 let. Osobám zadrženým na Slovensku hrozí trest odnětí svobody v rozmezí 20 až 25 let.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí 
                                                                                                                                                              vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                                     ředitel

Obrazový materiál ke stažení: http://www.uschovna.cz/zasilka/CPRLVPR5GHPD4XTX-7F9/

Národná kriminálna agentúra

Odkazy do noveho okna

operace RUBELLA

operace RUBELLA 

Detailní náhled

operace TRIO (1)

operace TRIO (1) 

Detailní náhled

operace TRIO (2)

operace TRIO (2) 

Detailní náhled

operace TRIO (3)

operace TRIO (3) 

Detailní náhled

operace TRIO (4)

operace TRIO (4) 

Detailní náhled

operace TRIO (5)

operace TRIO (5) 

Detailní náhled

operace TRIO (6)

operace TRIO (6) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem