Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci "VAN"

V rámci této operace byla zadržena celá organizovaná skupina čítajících 12 osob vietnamské národnosti, 2 občany ČR a 1 občana Polska. 

 
Praha 28. prosince 2011
   
Tisková zpráva k operaci „VAN“
 
  
Koncem listopadu a počátkem prosince byla detektivy Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR realizována operace s krycím názvem „VAN“.
 
Na zdárném průběhu operace a samotné finální realizaci se podíleli kromě Útvaru rychlého nasazení i další útvary Krajského ředitelství policie Středočeského a Plzeňského kraje, společně s příslušníky Celní správy ČR, za využití kooperace s pracovníky společností ČEZ a.s. a expertní skupinou na netechnické ztráty.
 
Operace byla zahájena detektivy NPC v červenci 2011. Cílem této operace byla organizovaná skupina osob vietnamské národnosti, která se v České republice zabývala indoor pěstováním konopí a řízkováním rostlin konopí za účelem získání sazenic určených k distribuci a na výrobou sušeného konopí (dále jen marihuany) s obsahem THC vyšší než 12%. Marihuanu a sazenice konopí zločinci následně prodávali nejen osobám vietnamské národnosti a občanům ČR, ale jejich produkce byla určena také na vývoz do zahraničí, konkrétně do Itálie, SRN a Polska.
 
V průběhu rozpracování této závažné úmyslné trestné činnosti se podařilo zadokumentovat trestnou činnost organizované skupiny vietnamských zločinců spočívající:
  • v pokusu o vývoz 800 sazenic konopí do Polska v osobním vozidle Citroen Berlingo. Toto vozidlo společně s řidičem, občanem Polska, bylo zadrženo v červenci 2011v Náchodě příslušníky Mobilního dohledu Celní správy. Sazenice byly určeny osobám vietnamské národnosti žijících v Polsku.
  • dále byla ve spolupráci s příslušníky Územního odboru SKPV Beroun v obci Sedlec (okr. Beroun) v srpnu 2011 zlikvidována kompletní, funkční indoor pěstírna konopí. V pěstírně bylo zajištěno 500 rostlinek konopí a byla zadržena jedna osoba vietnamské národnosti, která zde pracovala jako tzv. „zahradník“.
  • v průběhu měsíce října 2011 byl zadokumentován prodej 3,5 kg marihuany s obsahem THC 12%, kterou v Praze 4 od vietnamských zločinců koupil za účelem další distribuce občan ČR .
  • při finální realizaci dne 28. 11. 2011 došlo v součinnosti s ČEZ Měření s. r. o. a Oddělení netechnických ztrát PRE, a. s. k odhalení a likvidaci 4 indoor pěstíren konopí, které se nacházely v Praze 4 – Libuš, V Praze 11 – Chodov a dále v obcích Semily a Hořice. V této fázi realizace bylo zadrženo celkem 11 osob vietnamské národnosti a jeden občan ČR. U všech zadržených zločinců byly dále provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků.
V průběhu těchto úkonů došlo k zajištění  kompletní technologie k „indoor“ pěstování konopí: květináče, výbojky, elektroinstalace, vzduchotechnika, zemina, závlaha, hnojiva, 2.300 rostlin konopí, 13 kg sušené marihuany s obsahem THC 12% v prodejní hodnotě 1.000.000,- Kč, výpočetní a komunikační techniky, finanční hotovosti ve výši cca 300.000,- Kča osobního automobilu v hodnotě 500.000,- Kč.
 
V rámci této operace byla zadržena celá organizovaná skupina čítajících 12 osob vietnamské národnosti, 2 občany ČR a 1 občana Polska. 13 osob bylo rozhodnutím Obvodního soudu pro Prahu 4 umístěno do vazby. Zbývající dvě osoby jsou stíhány na svobodě. Všem zadrženým zločincům hrozí v případě prokázaní viny a pravomocného odsouzení za spáchaný zločin Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a), písm. c) trestního zákoníku trest odnětí svobody v délce 2 až 10 let.
 
            Tento případ není v součastné době uzavřen. Vyšetřování dále pokračuje a nelze vyloučit, že dojde k zadržení dalších spolupachatelů.
 
zpracoval:
kpt. Mgr. Michal Hammer
tiskový mluvčí
 28. 12. 2012                      
 
                                                                                                                                       vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                               ředitel
 

vytisknout  e-mailem