Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci „SEN“

Koncem měsíce července 2012 ukončili detektivové Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování operaci s krycím názvem „SEN“. Výsledkem této operace je zajištění největšího množství hašiše v České republice za posledních 8 let.  

     Po téměř ročním rozpracování a prověřování trestné činnosti zatkli detektivové ve spolupráci se zásahovou jednotkou Krajského ředitelství Jihočeského kraje dva pachatele české státní příslušnosti, kteří se zabývali nelegálním pěstováním rostlin netechnického konopí a následnou výrobou a distribucí marihuany, a dovozem a distribucí vysoce kvalitního hašiše. Policisté muže zatkli přímo při předání 6,5 kg hašiše.
 
     Při následných domovních prohlídkách u pachatelů detektivové nalezli a zajistili dalších 12 kg hašiše, nelegální pěstírnu konopí, 300 gramů sušiny marihuany připravené k následné distribuci, finanční hotovost ve výši 750.000,- Kč, 150 ks vltavínů, 6 ks mobilních telefonů a 1 ks notebook. Policisté zajistili také podomácku vyrobené zařízení tzv. separátor pylu - bubnový odlučovač, které se používá pro domácí výrobu hašiše z netechnického konopí. Dovoz dalších 10 kg hašiše podezřelými do České republiky zadokumentovali policisté v průběhu prověřování.
 
     Hašiš do České republiky dovážel jeden ze zatčených mužů, který tuto drogu s velmi vysokým obsahem THC nakupoval v Maroku a následně v úkrytu v obytném přívěsu převážel přes Španělsko, Francii a Německo.
 
     Ve skleníku u rodinného domu jednoho ze zadržených pěstovali pachatelé rostliny netechnického konopí. Policisté zde zajistili celkem dvacet extrémně vzrostlých matečních rostlin, které byly určeny k dalšímu řízkování. K těmto účelům měli pachatelé připraven zahradní materiál v podobě květináčů, zeminy a hnojiva.
 
     Prodejem zajištěných drog v rámci pouličního prodeje by pachatelé mohli získat finanční prostředky v celkové výši cca 3 miliony Kč.
  
    Oba zadržení pachatelé byli policejním radou NPC obviněni ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy v souladu s ustanovením § 283 odst. 1, odst. 3, písm. b), c) trestního zákoníku, kdy jim v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 8 do 12 let. Okresním soudem v Českých Budějovicích bylo rozhodnuto, že zadržení pachatelé budou stíháni vazebně.
 
      V součastné době není celý případ uzavřen a lze předpokládat, že dojde k obvinění dalších osob.
 
Zpracovala: kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
 
 
                                                                                                                                                             vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                                     ředitel
 Fotogalerie

vytisknout  e-mailem