Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci "SCELUS"

Činnost provázaného řetězce, na jejímž konci byla distribuce metamfetaminu skončila  

           Činnost provázaného řetězce, na jejímž konci byla distribuce metamfetaminu, skončila po mezinárodní operaci protidrogových útvarů. Informace k operaci byly prezentovány na dnešním briefingu ředitelem Národní protidrogové centrály plk. Jakubem Frydrychem. Podrobnosti ke slovenské části operace sdělil ředitel Národní protidrogové jednotky slovenského policejního sboru pplk. Branislav Botto.
            Detektivové Národní protidrogové centrály Služby kriminální policie a vyšetřování, dne 4. ledna 2010 podle ustanovení § 158 odst. 3 trestního řádu zahájili úkony trestního řízení, neboť zjištěné skutečnosti nasvědčovaly tomu, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu „Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy“ podle ustanovení §283 odst.1, odst.2, písm. c) trestního zákoníku, kterého se měl dopustit podezřelý M.G. nar. 1969, bytem Praha a spol. tím, že v době nejméně od října 2009 nechával na různých místech vyrábět metamfetamin a tento dále distribuoval.
            V průběhu prověřování bylo detektivy Národní protidrogové centrály zjištěno a zadokumentováno, že M.G. je hlavou organizované skupiny, která na území Polské republiky nakupovala volně prodejné léky s obsahem pseudoefedrinu, zejména SUDAFET. M.G. pravidelně každý měsíc vysílal určené osoby do Polska, kde za částky v řádech statisíců českých korun nakoupili léky s obsahem pseudoefedrinu a následně je přepravili do České republiky. Na území ČR byly určeny další 2 osoby, které z těchto dovezených léků vyrobily metamfetamin vysoké kvality. K výrobě docházelo na různých místech v České republice. Organizovaná skupina pachatelů si za tímto účelem pronajímala krátkodobě objekty určené zpravidla k rekreaci. Vyrobený metamfetamin byl primárně určený pro distribuci mimo území České republiky, ale část této produkce byla určena pro domácí nelegální trh. V rámci této skupiny byl určen kurýr, který pravidelně jednou až třikrát týdně převážel osobními automobily metamfetamin na území Slovenské republiky, a ten předával další osobě P. P. nar. 1977, slovenské národnosti, který následně organizoval další prodej metamfetaminu ve Slovenské republice. Tato organizovaná skupina fungovala na základě striktně rozdělených úkolů a jednotliví pachatelé byli ze strany organizátora M.G. placeni vždy za splněný úkol. Používali síť krycích bytů a striktně nepoužívali mobilní telefony pro svou vzájemnou komunikaci. Hlava celé skupiny M.G. prohlašoval, že touto trestnou činností se živí už dlouho a policie je na něho krátká. Sám sebe přirovnával k Escobarovi.
            Na základě získaných důkazů přistoupili detektivové NPC k samotné realizaci v součinnosti se zásahovými jednotkami PČR ze Středočeského kraje a Prahy a Národní protidrogovou jednotkou Slovenské republiky. Dne 11. 8. 2010 byl v Bratislavě zadržen český kurýr a slovenský organizátor, u kterých byl nalezen jak metamfetamin, tak finančního hotovost. Současně proběhlo zadržení organizátora celé skupiny a všech členů této organizované skupiny pachatelů na území České republiky. Zatýkání prováděla zásahová jednotka a u tří, ze všech zadržených pachatelů, byly při zákroku zajištěny ostře nabité pistole. V rámci domovních prohlídek byly nalezeny a zajištěny 4 nelegální varny, několik kilogramů metamfetaminu, finanční hotovost, osobní vozidla, 4 střelné zbraně, léky s obsahem pseudoefedrinu a další prostředky na výrobu dalších několika desítek kg metamfetaminu. Ze zajištěných, již vyrobených drog, lze vyvodit, že na nelegálním trhu by jen na nich organizátor této trestné činnosti vydělal více jak 3 000 000,--Kč.
            Všem členům organizované skupiny vyšetřovatel Policie České republiky Národní protidrogové centrály Služby kriminální policie a vyšetřování dne 12. 8. 2010 sdělil obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu „Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy“ podle § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku.

                                           
                                                                                                                                                                      plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH
                                                                                                                                                                                       ředitel

vytisknout  e-mailem