Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci „PTÁK“

V únoru 2013 příslušníci Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování ukončili po několikaměsíčním prověřování operaci s krycím názvem „PTÁK“, kterou byla rozbita mezinárodní organizovaná skupina zabývající se obchodem s heroinem a kokainem v rámci Evropy. 

Cílem operace byla dokumentace trestné činnosti organizované skupiny státních příslušníků Kosova, Bosny a Hercegoviny a Makedonie, kteří se zdržovali na území Švýcarska, Polska a České republiky. Hlavní činnost skupiny spočívala v dovozu heroinu a látky určené k jeho ředění do České republiky ze Švýcarska a Polska, naředění drogy za účelem získání většího zisku a její následné distribuci v rámci evropských států.
 
Heroin a látka určená k jeho ředění byly do České republiky pašovány buď osobním vozidlem v tajné schránce, v zavazadlech spolujezdců nebo v zavazadle cestujícího mezinárodním autobusovým spojem. Po naředění byla droga v rámci České republiky prodávána členy skupiny zejména v Ostravě okolo známé Stodolní ulice, a do Švýcarska byl heroin pašován stejným způsobem, jako probíhal jeho dovoz do naší republiky.
 
Skupina pachatelů se zabývala také prodejem kokainu odběratelům z Rakouska.
 
Během prověřování pachatelů spolupracovala Národní protidrogová centrála s kriminální policií Švýcarska, Polska a Rakouska. V rámci této spolupráce iniciovali detektivové Národní protidrogové centrály v těchto zemích zadržení 3 osob a zajištění 2,8 kg heroinu, 3 kg látky určené k ředění heroinu a 100 gramů kokainu. V České republice bylo při zadržení pachatelů a následných domovních prohlídkách zajištěno 1,6 kg nezředěného heroinu a 6 kg látky určené k jeho ředění a 200 gramů kokainu. Pachatelé běžně ředili heroin v poměru 1:2, tedy jedna dávka heroinu a dvě dávky ředící látky. Naředěním zajištěného heroinu by tedy získali téměř 5 kg heroinu k prodeji. Dále byl zajištěn lis na lisování zředěného heroinu určeného k dalšímu prodeji, padělek bankovky v nominální hodnotě 50,- Euro, cca 250 000,- Kč a 3 osobní vozidla.
 
Celkem bylo v rámci operace „PTÁK“ zadrženo 10 osob, z nichž 6 osob (4 občané Kosova, 1 občan České republiky a 1 občan Makedonie) bylo obviněno pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve smyslu § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku, 1 občan Kosova byl obviněn pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve smyslu § 283 odst. 1, odst. 2 písm. b), c), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku, 1 občan Kosova byl obviněn pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve smyslu § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku. Těmto obviněným hrozí trest v rozmezí 10 až 18 let odnětí svobody.Dále byl obviněn občan ČR dle § 24 odst. 1 písm. c) trestního zákoníku formou účastenství ve formě pomoci ke spáchání zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve smyslu § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku. Dále byli obviněni občan Bosny a Hercegoviny a občan Kosova pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve smyslu § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c) trestního zákoníku, kterým v tomto případě hrozí trest v rozmezí 2 až 10 let odnětí svobody. Jeden z pachatelů byl rovněž obviněn z přečinu padělání a pozměňování peněz dle § 233 odst. 1 trestního zákoníku.
 
Na samotné závěrečné realizaci operace a zadržení organizované skupiny pachatelů se vedle Národní protidrogové centrály a vybraných útvarů s celorepublikovou působností podílely Zásahové jednotky Krajských ředitelství policie Moravskoslezského a Jihomoravského kraje, Celní protidrogové jednotky GŘC, Vojenská policie a další útvary Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.
 
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí                                                                                                        vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                  ředitel   
 Fotogalerie

vytisknout  e-mailem