Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci „NAPA“

Ve dnech 25. a 26. června 2013 realizovali detektivové Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR operaci s krycím názvem „NAPA“. Po půlročním prověřování trestné činnosti zadrželi a obvinili jedenáctičlennou organizovanou skupinu osob české státní příslušnosti zabývající se nedovolenou výrobou a distribucí metamfetaminu zejména na území Plzeňského kraje.  

     Na přípravě a realizaci této operace se podíleli příslušníci útvarů Policie ČR s celorepublikovou působností a útvarů Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.
 
     Samotná trestná činnost této skupiny probíhala tak, že pachatelé nakupovali léky s obsahem pseudoefedrinu v Polsku, kde jsou ve volném prodeji léčiva s vyšším obsahem pseudoefedrinu v jedné tabletě, než je tomu v ČR. Takto získaná léčiva potom pašovali na území ČR,  extrahovali z nich za použití dalších chemikálií pseudoefedrin, ze kterého posléze vyráběli pervitin. Hlavním výrobcem a distributorem pervitinu byl 46ti letý organizátor trestné činnosti který měl ve svém rodinném domě ve vesnici nedaleko Plzně kompletní varnu metamfetaminu s vysokou produkční kapacitou. Vyrobený pervitin, jehož množství se pohybovalo okolo půl druhého kilogramu týdně, byl jednotlivými členy skupiny následně distribuován přes stálé zprostředkovatele až ke koncovým odběratelům.
 
     Hlavní organizátor skupiny byl zadržen zásahovou jednotkou poté, co policistům ujížděl svým vozidlem a při úniku se pokusil najet na služební vozidlo a vytlačit jej ze silnice. Během nebezpečné jízdy se pachatel navíc snažil zbavit se usvědčujícího materiálu a okénkem vozidla vyhazoval tablety léčiv s obsahem pseudoefedrinu a drogy určené k prodeji.
 
     Při následných domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor u zadržených osob zajistili policisté kromě kompletní varny pervitinu a tablet léčiv s obsahem pseudoefedrinu také větší množství omamných a psychotropních látek a dvě střelné zbraně.
 
     V rámci realizace operace “NAPA“ bylo zadrženo celkem 10 osob, jeden člen organizované skupiny se v době realizace nacházel ve vazbě v souvislosti s další trestnou činností.
 
     Devíti obviněným hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody v délce 2 až 10 let, jedné obviněné pak trest odnětí svobody v délce 1 až 5 let pro trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 trestního zákoníků. Pět obviněných je stíháno vazebně. 
 
     Tento případ není v současné době ještě uzavřen. Vyšetřování dále pokračuje a nelze vyloučit, že dojde k zadržení dalších spolupachatelů.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí 
                                                                                                                    vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                       ředitel
 

vytisknout  e-mailem