Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci "GREEN"

Ve dnech 18. až 20. června 2012 byla příslušníky Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR realizována operace s krycím názvem „GREEN“.  

V souvislosti s obrovským nárůstem „indoor“ pěstíren netechnického konopí v ČR za posledních pět let se detektivové v rámci této operace zaměřili na společnosti zabývající se dovozem specifických technologií potřebných k „indoor“ pěstování konopí. V rámci této operace bylo obviněno ze zvlášť závažných zločinů jedenáct osob vietnamské národnosti, bylo odhaleno a zlikvidováno 6 velkokapacitních pěstíren konopí, zabaven majetek a finanční hotovost v minimální hodnotě 30 miliónů korun, zajištěno 2.000 ks rostlin konopí a cca 40 kg sušené marihuany a zadokumentováno propojení společností dovážejících technologie k „indoor“ pěstování konopí se zločineckými strukturami zabývajícími se nelegálním obchodem s marihuanou.
 
Na přípravě a realizaci akce se podílely útvary Policie ČR Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy a to Odbor operativní dokumentace, Odbor technické ochrany, Zásahová jednotka, dále útvary Policie ČR Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, konkrétně Odbor operativní dokumentace, Zásahová jednotka a také útvary Policie ČR s celorepublikovou působností a to Útvar zvláštních činností a Útvar rychlého nasazení.
 
Operace byla zahájena detektivy Národní protidrogové centrály v květnu 2011 a jejím cílem byla dokumentace trestné činnosti organizované skupiny osob vietnamské národnosti, které se zabývaly dovozem specifických technologií určených k „indoor“ pěstování konopí za účelem výroby marihuany s maximalizací zisku kanabinoidních látek, především tetrahydrocannabinolu - THC. Za tímto účelem založili vietnamští zločinci, kteří s touto trestnou činností měli již bohaté zkušenosti z předchozího působení na území Kanady, společnost s ručením omezeným „GREEN FOREVER“, registrovanou v České republice v květnu 2009. Prostřednictvím této společnosti sídlící v Praze 4 – Libuši zločinci dováželi technologie k pěstování konopí z Kanady, Nizozemí a Číny, které poté prodávali dalším vietnamským zločineckým skupinám v ČR. 
 
V září 2011 majitelé přetransformovali původní společnost „GREEN FOREVER“ na společnost „LUCKY FOREVER“. Tuto následně převedli na své příbuzné, kteří pokračovali v páchání trestné činnosti. Nová společnost nadále působila v sídle společnosti předchozí a ponechala si zavedenou zločineckou klientelu.
 
V průběhu prověřování se detektivům podařilo zadokumentovat propojení společností dovážejících technologie k „indoor“ pěstování konopí se zločineckýmiskupinami, zabývajícími se na území České republiky zřizováním „indoor“ pěstíren konopí, výrobou marihuany s vysokým obsahem THC a její následnou distribucí jak na území České republiky, tak i do ostatních zemí Evropské unie.
 
Při realizaci policisté odhalili a zlikvidovali celkem 6 velkokapacitních pěstíren konopí v obcích Osov (okres Beroun), Petrovice, Stadov (okres Ústí nad Labem), Votice, Mnichovice (okres Benešov) a Praha – Hostivař. V těchto pěstírnách, kde byla již většina úrody sklizena, zajistili cca 2.000 ks rostlin konopí, cca 40 kg sušené marihuany s vysokým obsahem THC (10 %) a technologie potřebné k „indoor“ pěstování konopí v hodnotě 1.500.000,- Kč. Při provedených domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor a pozemků dále policisté zajistili finanční hotovost ve výši 2.750.000,- Kč, osobní automobily Audi A6, VW Passat, VW Caddy, BMW 530, pistole zn. Browning, 10 notebooků a 50 mobilních telefonů.
 
Následnou prohlídkou dvou pražských velkoskladů společnosti byla zajištěna finanční hotovost ve výši 4.000.000,- Kč a technologie potřebné k „indoor“ pěstování konopí v hodnotě 20.000.000,- Kč.
 
Z celkového množství 2000 ks zajištěných rostlin konopí by bylo možné získat minimálně 200 kg marihuany. Následným prodejem takovéhoto množství marihuany společně se zajištěnými 40 kg sušené marihuany mohli pachatelé v rámci velkoprodeje získat finanční prostředky v celkové výši cca 18 miliónů Kč. V případě pouličního prodaje by tato částka ještě vyšší.
 
Celkem bylo zadrženo a obviněno 11 zločinců z Vietnamu, kteří jsou vazebně stíhání pro zvlášť závažné zločiny nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 písm. c) trestního zákoníku a účast na organizované zločinecké skupině podle ustanovení § 361 odst. 1 trestního zákoníku, za které jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce 8 až 12 let.
 
Tento případ není v součastné době ještě uzavřen. Vyšetřování dále pokračuje a nelze vyloučit, že dojde k zadržení dalších spolupachatelů.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí
1. 10. 2012
                                                                                                  vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                 ředitel   
Fotogalerie

vytisknout  e-mailem