Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci "GOLF"

Policisté zadrželi sedm pachatelů 

             Dne 23. 4. 2011  byla policisty Národní protidrogové centrály Služby kriminální policie a vyšetřování ukončena operace s krycím názvem „GOLF“.
 
            Po půlročním rozpracování a prověřování trestné činnosti byla ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení zadržena organizovaná skupina 7 pachatelů. Všechny osoby jsou české národnosti a k jejich zadržení došlo na území Středočeského a Libereckého kraje. 
 
             Skupina pachatelů se zabývala výrobou a distribucí metamfetaminu (pervitinu). Pervitin pachatelé distribuovali na území ČR a také v Rakousku.  
 
            Výchozí surovinou (prekurzorem) pro výrobu pervitinu byl pseudoefedrin, který pachatelé extrahovali z volně prodejných léků. Ty za tímto účelem dováželi z Polska. 
 
             Při provedených domovních prohlídkách bylo zajištěno kompletní zařízení k výrobě pervitinu (varna) a 200 g pervitinu, ze kterých by bylo možné připravit až 4000 základních dávek drogy. Cena tohoto množství pervitinu na černém trhu by se pohybovala kolem 200.000,- Kč. V průběhu páchání trestné činnosti pachatelé vyrobili a prodali nejméně 2 kg pervitinu.         
 
             Všichni pachatelé jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odstavce 1, 3 písm.c), 4 písm. c) trestního zákoníku, kdy pachatelům hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody na 10 až 18 let. V současné době je u všech 7 pachatelů podán návrh na vzetí do vazby. 
           
zpracoval:
kpt Bc. Michal Hammer
tiskový mluvčí
24. 5. 2011 
 
                                                                                                                                                              vrchní rada plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH
                                                                                                                                                                                          ředitel

vytisknout  e-mailem