Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci „DUKLA“

V závěru měsíce května 2012 byla detektivy Národní protidrogové centrály, Služby kriminální policie a vyšetřování (dále jen NPC) ukončena operace s krycím názvem „DUKLA“. Výsledkem této operace je odhalení dosud nejrozsáhlejší indoor pěstírny netechnického konopí v ČR, zajištění zatím největšího množství marihuany při jedné operaci, zjištění ojedinělého způsobu dodávky elektrické energie za využití naftových agregátů a 13 obviněných pachatelů.  

     Po několikaměsíčním rozpracování a prověřování trestné činnosti byla ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení, zásahovými jednotkami krajských ředitelství Plzeňského, Ústeckého a Středočeského kraje a Stálou pořádkovou jednotkou Praha zadržena organizovaná skupina 13 osob české a vietnamské státní příslušnosti. Tato skupina se zabývala indoor pěstováním netechnického konopí a následnou výrobou a distribucí marihuany převážně na území Karlovarského a Ústeckého kraje. Část produkce byla vyvážena do SRN.
 
     Specifikou tohoto případu je jednak zatím největší množství jednorázově zabavené marihuany v ČR a dále použití zcela ojedinělého způsobu dodávky energie pro pěstírny. Organizovaná skupina pachatelů používala pro výrobu elektrické energie celkem tři naftové agregáty, kdy nejvýkonnější pochází z Číny. Další tři agregáty stejného typu měli pachatelé objednány a současně měli již připravenou a kompletně vybavenou další část indoor pěstírny netechnického konopí a čekali pouze na dovoz agregátů, aby mohli zahájit pěstovaní konopí v celé pěstírně. Tato pěstírna byla zatím největší zajištěnou pěstírnou v České republice i přesto, že zatím fungovala pouze na polovinu svého výkonu. Zajištěný agregát zn. VOLVO byl schopen pokrýt spotřebu elektrické energie pro 200ks 800W výbojek v jedné indoor pěstírně netechnického konopí a jeho cena činila cca 800 000,- Kč. Zbylé dva agregáty s nižším výkonem sloužily taktéž k pokrytí nadměrné spotřeby elektrické energie pro indoor pěstování netechnického konopí.
 
     Hlavními organizátory této skupiny pachatelů byli dva muži české národnosti, kteří se významným způsobem podíleli na fungování celého obchodu s marihuanou tak, že obstarávali objekty pro zřízení indoor pěstíren netechnického konopí včetně technologického vybavení, vytvoření odběratelské sítě nejen v ČR, ale také v SRN, kde se snažili získat strategického partnera a také rozhodovali o toku financí. Pachatelé postupovali podle podrobného plánu, a každou pěstírnu řídili jako samostatnou buňku.
O bezohlednosti jejich počínání svědčí zazděný vietnamský zahradník v jedné z pěstíren. Pachatelé byli zadrženi ve svých bydlištích v Karlových Varech a obci Dolní Žďár, okr. Karlovy Vary.
 
    Při provedených domovních prohlídkách, prohlídkách jiných prostor a pozemků byly zajištěny celkem 4 kompletní velkokapacitní indoor pěstírny netechnického konopí včetně 5600 ks rostlin konopí v různých fázích růstu, výše zmíněné agregáty, jeden vysokozdvižný vozík, 3 motorová vozidla, finanční prostředky ve výši 700.000,- Kč a nádrže s obsahem cca 5.000 litrů nafty.
 
     Z celkového množství 5600 ks zajištěných rostlin konopí by bylo možné získat minimálně 500 kg marihuany. Následným prodejem takovéhoto množství marihuany mohli pachatelé získat finanční prostředky v celkové výši cca 40 milionů Kč.
 
     Všech 13 zadržených pachatelů bylo policejním radou NPC obviněno ze zvlášť závažného zločinu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy v souladu s ustanovením § 283 odst. 1, odst. 2, písm. a), odst. 3, písm. c) trestního zákoníku, kdy jim v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 8 do 12 let. Okresním soudem v Karlových Varech bylo rozhodnuto, že 12 ze 13 zadržených pachatelů bude stíháno vazebně, jeden muž české národnosti bude stíhán na svobodě.
 
     V součastné době není celý případ uzavřen a lze předpokládat, že dojde k obvinění dalších osob.
 
 
Zpracoval:
kpt. Mgr. Michal Hammer
tiskový mluvčí
 
                                                                                                                                               vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                        ředitel   

Odkazy do noveho okna

Operace DUKLA 001

Operace DUKLA 001 

Detailní náhled

Operace DUKLA 002

Operace DUKLA 002 

Detailní náhled

Operace DUKLA 003

Operace DUKLA 003 

Detailní náhled

Operace DUKLA 004

Operace DUKLA 004 

Detailní náhled

Operace DUKLA 005

Operace DUKLA 005 

Detailní náhled

Operace DUKLA 006

Operace DUKLA 006 

Detailní náhled

Operace DUKLA 007

Operace DUKLA 007 

Detailní náhled

Operace DUKLA 008

Operace DUKLA 008 

Detailní náhled

Operace DUKLA 010

Operace DUKLA 010 

Detailní náhled

Operace DUKLA 011

Operace DUKLA 011 

Detailní náhled

Operace DUKLA 012

Operace DUKLA 012 

Detailní náhled

Operace DUKLA 013

Operace DUKLA 013 

Detailní náhled

Operace DUKLA 015

Operace DUKLA 015 

Detailní náhled

Operace DUKLA 016

Operace DUKLA 016 

Detailní náhled

Operace DUKLA 017

Operace DUKLA 017 

Detailní náhled

Operace DUKLA 018

Operace DUKLA 018 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem