Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci "CUKROVAR"

V červenci loňského roku byla příslušníky Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR ve spolupráci s Centrální kriminální Inspekcí Oldenburg, Spolková republika Německo, realizována operace s krycím názvem „CUKROVAR“. Na území České republiky a Spolkové republiky bylo v rámci této operace zadrženo pět osob, které provozovaly mezinárodní obchod s marihuanou, získanou z rostlin konopí vypěstovaných ve velkokapacitních „outdoor“ pěstírnách. Tento způsob pěstování netechnického konopí je v České republice zcela ojedinělý.  

     Na realizaci akce se podílely zásahové jednotky a další útvary Krajského ředitelství policie Středočeského kraje a Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy, Útvar zvláštních činností a Letecká služba Policie ČR.
 
     Cílem společného rozpracování, které bylo zahájeno v červnu 2012, byla dokumentace trestné činnosti mezinárodní organizované skupiny osob vietnamské národnosti, které se zdržovaly na území Kanady, Spolkové republiky Německo a České republiky. Tato zločinecká skupina se zabývala „outdoor“ pěstováním konopí na území Spolkové republiky Německo a České republiky.
 
     Hlavním organizátorem trestné činnosti byl občan Vietnamu, žijící střídavě v Kanadě a Spolkové republice Německo, který společně s dalšími třemi občany Vietnamu, žijícími na území Spolkové republiky Německo, zřídil a provozoval velkokapacitní „outdoor“ pěstírny konopí. První z pěstíren pachatelé provozovali na území Spolkové republiky Německo, kde byla jejich investice do této nelegální činnosti zmařena díky souhře povětrnostních vlivů a opatření německých kolegů. Z tohoto důvodu přesunula skupina své kriminální aktivity na území České republiky, kde si prostřednictvím dalších spolupachatelů z řad občanů Vietnamu, žijících na území České republiky, pronajala cca pětihektarový pozemek v areálu bývalého cukrovaru v obci Klobuky, okr. Kladno. Ze Spolkové republiky Německo si následně pachatelé dovezli technologie potřebné k „outdoor“ pěstování konopí v hodnotě cca 1.500.000,- Kč. V areálu cukrovaru následně vybudovali 12 foliových pěstebních stanů o rozměrech cca 7 x 40 metrů, ve kterých mohlo být pěstováno najednou až cca 12.000 rostlin konopí.
 
     Další „outdoor“ pěstírnu konopí vybudovala cílová skupina pachatelů v obci Běleč, okres Prachatice, kde v areálu bývalého ranče  vystavěla 5 foliových pěstebních stanů o rozměrech cca 7 x 40 metrů, kde mohlo být pěstováno 5.000 rostlin konopí a současně zde zřídila řízkovnu konopí.
 
     Realizace operace probíhala koordinovaně jak na území České republiky, tak i na území Spolkové republiky Německo. Ve Spolkové republice Německo byli zadrženi všichni hlavní organizátoři popisované trestné činnosti, celkem čtyři osoby. V České republice byl zadržen jeden občan Vietnamu, který koordinoval zřízení „outdoor“ pěstíren v obcích Klobuky a Běleč.  Tento pachatel si najímal pracovníky původem z Vietnamu, kteří nejprve pěstírny postavili a poté se starali o rostliny konopí.  V České republice zajistili policisté i dvě „outdoor“ pěstírny konopí s celkovou kapacitou až 17.000 rostlin a 5.000,- ks vzrostlých rostlin konopí, z nichž vyrobená marihuana by měla na nelegálním trhu v České republice hodnotu cca  50.000.000,- Kč
 
     Obviněný občan Vietnamu je vazebně trestně stíhán pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce 10 až 18 let.
 
     Případ není v současné době ještě uzavřen. Vyšetřování dále pokračuje, po jednom ze spolupachatelů této trestné činnosti je vyhlášeno pátrání.
 
     V těchto dnech byly dokončeny výslechy všech zúčastněných osob a pominuly tak důvody, pro které nemohla být celá operace prezentována. Předčasné zveřejnění okolností případu by mohlo ohrozit vyšetřování nejen v České republice, ale i v  kooperujících zemích.
 
Zpracovala: kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
 
                                                                                                                                                  vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                       ředitel
 

vytisknout  e-mailem