Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci „BATMAN“

V rámci operace „BATMAN“ se podařilo detektivům Národní protidrogové centrály, ve spolupráci s Národnou protidrogovou jednotkou NaKA Prezídia Policajného zboru Slovenské republiky, zadržet mezinárodní organizovanou skupinu pachatelů, zabývající se obchodem s tabletami tzv. extáze a marihuanou. Tablety s obsahem MDMA, distribuované touto skupinou pachatelů, představovaly hlavní zdroj pro odběratele této drogy v Jihomoravském kraji.  

Koncem měsíce května zadrželi detektivové Národní protidrogové centrály, ve spolupráci s Celní protidrogovou jednotkou Brno, tři hlavní pachatele této trestné činnosti. Další dva členové organizované skupiny byli zadrženi pracovníky Národnej protidrogovej jednotky NaKA Prezídia Policajného zboru Slovenské republiky na území Slovenska.
 
Samotná trestná činnost skupiny byla organizovaná tak, že pachatelé ve velkém objemu nakupovali na území Slovenska značná množství velmi kvalitních tablet extáze, s průměrným obsahem účinné látky 22%, které pak buď osobně, nebo za pomoci kurýra, dováželi na naše území a zde distribuovali v různých množstvích. Dále se skupina pachatelů zabývala vývozem marihuany s vysokým obsahem THC z České republiky na Slovensko. Obviněným je v současné době kladen za vinu dovoz a distribuce asi 5000 kusů tablet extáze a vývoz 36 kilogramů marihuany.
 
Extáze svým účinkem spadá na pomezí stimulantů a halucinogenů. Nejčastěji se objevuje v podobě tablet s vylisovaným logem, méně často pak jako kapsle, bílý prášek nebo roztok. Účinky této drogy jsou vzhledem k měnícímu se složení chemikálií při její výrobě, a tedy účinné látce obsažené v tabletách, nevyzpytatelné. Podle nejnovější Evropské zprávy o drogách poptávka po extázi v současnosti stoupá a zvyšuje se také obsah účinné látky.
 
Osoby zadržené na území České republiky byly obviněny pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve smyslu § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku, za což jim hrozí trest odnětí svobody v délce trvání v rozmezí od 10 do 18 let. Ostatní osoby jsou stíhány na Slovensku.
 
Případ není v současné době ještě uzavřen. Vyšetřování dále pokračuje a nelze vyloučit, že dojde k zadržení dalších spolupachatelů či rozšíření obvinění.
 
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí
                                                                                                                                      vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                               ředitel
 

vytisknout  e-mailem