Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci „AVANT“

Dne 9. prosince 2012 byla po tříměsíčním rozpracování příslušníky Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR ve spolupráci s příslušníky Celní protidrogové jednotky Generálního ředitelství cel realizována operace s krycím názvem „AVANT - TOCDO“ zaměřená na organizovanou skupinu pachatelů zabývající se obchodem s marihuanou. V průběhu operace bylo zadrženo celkem 10 zločinců, z toho 6 občanů Vietnamu, 3 občané Spolkové republiky Německo a 1 občan Mongolska. Celkem bylo v rámci této operace zajištěno 18,7 kg marihuany a majetek pocházející z této trestné činnosti pachatelů v celkové hodnotě cca 1.000.000,- Kč. 

     Na rozpracování a realizaci akce se podílel Odbor operativní dokumentace a Skupina operativního nasazení Generálního ředitelství cel, Útvar zvláštních činností SKPV PČR, Odbor operativní dokumentace, Odbor technické ochrany a Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy a Odbor operativní dokumentace a Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.
 
     Operace byla zahájena detektivy Národní protidrogové centrály a Celní protidrogové jednotky v srpnu 2012. Cílem rozpracování byla mezinárodní organizovaná skupina vietnamských zločinců, v jejichž čele stála šestačtyřicetiletá žena, která se v České republice zabývala obchodem se sušeným konopím s vysokým obsahem THC. Marihuanu skupina prodávala zejména odběratelům vietnamské národnosti, a to nejen v České republice, ale i v Maďarsku, Polsku a Spolkové republice Německo. Jednotliví členové této vietnamské zločinecké skupiny působili v Praze, Ústí nad Labem a Teplicích. Zisk z  trestné činnosti byl částečně legalizován v hernách s výherními automaty, které někteří ze zločinců provozovali.
 
     Během prověřování trestné činnosti pachatelů se policistům podařilo zadokumentovat zobchodování více jak 18 kg marihuany. Prodej 3,3 kg marihuany v hodnotě 250.000,- Kč byl zadokumentován v Litvínově, kde policisté následně zadrželi vietnamského odběratele s povoleným pobytem na území ČR, který měl v úmyslu tuto drogu vyvést do Polska. Dalším zadrženým kurýrem je mongolský státní příslušník s povoleným pobytem na území Maďarska, který od skupiny zakoupil 4,9 kg marihuany v hodnotě 370.000,- Kč a tuto drogu vezl vlakem odběratelům z řad vietnamské komunity do Maďarska. Mongolského kurýra se podařilo zadržet ve spolupráci s příslušníky Finanční správy Slovenské republiky poté, co mezinárodní rychlík, kterým cestoval, překročil hranici mezi Českou a Slovenskou republikou. V Praze detektivové NPC zadokumentovali obchod s 10 kg marihuany v hodnotě 750.000,- Kč a zadrželi tři občany Spolkové republiky Německo kurdské národnosti, kteří plánovali drogu vyvézt a prodat se značným ziskem v SRN. K zadržení pěti hlavních členů této zločinecké skupiny došlo dne 9. prosince 2012 v Praze.
 
     Všichni zadržení zločinci jsou stíháni vazebně a za spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku jim hrozí trest odnětí svobody v délce 10 až 18 let. 
 
Zpracovala: kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
 
                                                                                                                                                                      vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                                             ředitel
 

vytisknout  e-mailem