Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva

Dnes proběhl tiskový brífink Policejního prezidia ČR, na kterém policejní prezident plk. Mgr. Martin Červíček představil závěry prošetřování podnětu Vrchního státního zastupitelství v Praze. Druhá část brífinku byla věnována dlouhodobě plánovaným interním legislativním změnám týkající se trestního řízení, které představil náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. JUDr. Václav Kučera.  

Policejní prezident zdůraznil, že podnět Vrchního státního zastupitelství v Praze je nutné odlišovat od kontrol, které jsou v současné době nadále prováděny v jednotlivých případech. Policie ČR v rámci své působnosti provádí kontrolní činnost některých případů. Další z doposud probíhajících kontrol spadají i do kompetence příslušných dozorových státních zástupců.
 
Samotný podnět Vrchního státního zastupitelství v Praze poukazoval na jednání mezi ředitelem Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomášem Martincem a Vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a v další části na možný únik informací z konkrétního trestního řízení.
 
 „Z výsledků prošetřování odboru vnitřní kontroly vyplývá, že postup plk. Martince byl nestandardní“, uvedl policejní prezident a k další části podnětu dodal: „je prokazatelné, že informace z trestního řízení unikly do médií. Nepodařilo se však prokázat odpovědnost konkrétní osoby.“ Současně upozornil, že podnět byl konzultován s Generální inspekcí bezpečnostních sborů, která vyloučila podezření ze spáchání trestného činu. Spisový materiál byl předán cestou náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. Kučery příslušnému služebnímu funkcionáři k zahájení kázeňského řízení s plk. Martincem. V případě, že bude konstatovat porušení právních předpisů, rozhodne o případném uložení kázeňského trestu. „Osobně se musím zdržet předjímání závěrů, případně poskytování dalších dílčích informací ze šetření, neboť stejně jako v trestním řízení tak i v kázeňském nelze ovlivňovat probíhající řízení“ konstatoval policejní prezident.
 
V druhé části tiskového brífinku náměstek policejního prezidenta pro SKPV plk. Václav Kučera představil dlouhodobě připravované interní legislativní změny v trestním řízení. „Tyto změny předcházelo roční připomínkové řízení“ uvedl plk. Kučera a dodal: „interní legislativní změny jsou zakotveny ve třech pilířích.“ Ty spočívají ve změně závazného pokynu k trestnímu řízení, dohoda o spolupráci při řešení podnětů s Finančně analytickým útvarem a změna rozkazu k šetření daňových trestných činů. Důležitou součástí koncepčních změna je snížení počtu případů na útvarech s celorepublikovou působností (ÚOOZ, ÚOKFK, NPC), kde by se měly soustředit jen ty nejzávažnější případy. Plk. Kučera zdůraznil, že se tím vytvoří předpoklady pro práci speciálních týmů. Závěrem plk. Kučera zdůraznil požadavek na zvýšení počtu trestních věcí dozorovaných státním zástupcem.
 
plk. Mgr. Pavla Kopecká
Tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
16. května 2013
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem