Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Tisková konference Ředitelství služby cizinecké policie

Dne 29. 1. 2015 seznámil ředitel služby cizinecké policie spolu s policejním prezidentem brig. gen. Tomášem Tuhým veřejnost se stavem nelegální migrace za uplynulý rok 2014. Zároveň zveřejnili informace související se současnými migračními trendy a trestnou činností v oblasti překračování státních hranic a převaděčství.  

Policejní prezident sdělil, že na území České republiky odhalili policisté cizinecké policie v roce 2014 celkem 4822 nelegálně pobývajících cizinců. V porovnání s rokem 2013 tak došlo k nárůstu o 669 osob, tj. o 16%. Nejčastěji byli zastoupeni státní příslušníci Ukrajiny, Kuvajtu, Ruska, Libye, Vietnamu a Saudské Arábie.
Podle ředitele služby cizinecké policie plk. Milana Majera bylo nejvíce případů nelegální migrace v teritoriích jednotlivých Krajských ředitelství tradičně v hlavním městě Praze (1327 osob), dále pak v Ústeckém (1133 osob) a Jihomoravském kraji (372 osob). „Jedním z nejvýraznějších trendů v roce 2014 byl tranzit nelegálních migrantů ve vlacích z  Vídně a Budapešti, dále pak převaděčství organizované z Bulharska, Rumunska, Maďarska a velký nárůst občanů Kosova, kteří jsou žadateli o azyl v Maďarsku a přes ČR směřují do Německa“, řekl Majer. 
Dalším významným trendem nelegální migrace je zneužívání krátkodobého pobytu v ČR, kterého se dopouštějí především státní příslušníci Kuvajtu, Libye a Saudské Arábie, při své dlouhodobé léčbě v lázeňských zařízeních v Ústeckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Tito cizinci nedodržují lhůtu povoleného pobytu stanovenou vízem, tj. 90dnů a nelegálně se pak zdržují na našem území, mnohdy i několik měsíců.
Pokud jde o trestnou činnost související s překračováním státních hranic a převaděčství, bylo v roce 2014 zahájeno řízení se 131 osobami. Mezi nejčastější formy napomáhání k nelegálnímu pobytu se řadí zajištění různých fiktivních potvrzení (o ubytování, o zaměstnání, o absolvovaném vzdělání, atd.), celkem 50 zjištěných případů, dále pak účelové manželství (28 případů) a účelově podaná pozvání (24 případů).
V uplynulém roce bylo v České republice zjištěno 970 pozměněných nebo padělaných dokladů (veřejných a dalších listin, dokladů a cenin), celkem u 508 osob. Nejvíce zjištěných případů bylo v hlavním městě Praze a v Olomouckém kraji. Nejčastějšími padělanými doklady jsou české, rumunské, slovenské, bulharské a německé. Pokud jde o předkladatele, jsou jimi nejčastěji občané České republiky (183) a Ukrajiny (104).
Policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý v závěru zdůraznil, že prioritou je v současnosti zvýšení bezpečnosti na mezinárodních letištích v ČR, a to především na našem největším letišti Václava Havla v Praze.“ Vláda již vyčlenila pro policii finanční prostředky v řádech desítek milionů, ze kterých budou, mimo jiné, pořizovány speciální technické prostředky umožňující efektivnější způsob identifikace osob a dále budou použity k výcviku a nákupu vybavení pro policisty sloužící na mezinárodních letištích“ řekl Tuhý. 
 
2.2.2015
plk. Mgr. Kateřina Rendlová

vytisknout  e-mailem