Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková informace k akci "ARES"

Praha 9. května 2012 – Detektivové ÚOOZ zadrželi šest osob podezřelých z vydírání. Poznatky a informace o propojení podezřelých na konkrétní policisty v aktivní službě byly předány GIBS.  

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV zadrželi koncem minulého týdne v rámci akce s krycím názvem „ARES“ šestici osob ve věku od 36 do 47let. Na případu, majícím přímou souvislost s obchodem s pohonnými hmotami, daněmi a krácením povinné platby,pracoval ÚOOZ téměř rok. V tomto případě nehrály hlavní roli pouze milionové finanční částky, ale ve hře byl také lidský život. Detektivům se podařilo odkrýt trestnou činnost celkem jedenácti podezřelých.Pět z nichvšak nosilo policejní uniformu a proto byla oslovena i Generální inspekce bezpečnostních sborů, která na případu začala paralelně pracovat a svůj „úder“ načasovala na stejný termín, jako ÚOOZ. 
 
Šestici osob postupně detektivové zadrželi počátkem května v Severních Čechách a v Praze. Všichni zadržení jsou podezřelí z vydírání dvaačtyřicetiletého podnikatele za účelem získání nelegálních výhod při obchodu s pohonnými hmotami. K tomu měli využívat i kontaktů na příslušníky Policie České republiky, kteří jim měli za úplatu dodávat cenné informace o zájmových osobách.
 
Organizátorem měl být podle obvinění třiačtyřicetiletý podnikatel z Liberecka. Ten měl v srpnu 2011 zadat svému dvaačtyřicetiletému společníkovi jasný úkol – „zmáčknout“ oběť. Za tuto práci měl společník zaplatit trojici mužů ze severních Čech více než stotisícovou částku. Oběť měla pod donucením zajistit díky předpokládaným kontaktům hladký průběh jistého obchodu s pohonnými hmotami.
 
O měsíc později byla oběť skutečně odvezena a několik dnů pod stálým dohledem dvou mužů držena na neznámém místě. Propuštěna byla až poté, co se jí podařilo uzavřít dohodu s vězniteli, kteří jí za mnohasettisícovou částku umožnili útěk.
 
Zadavatel měl podle detektivů ÚOOZ vazby na sedmačtyřicetiletého krajana, bývalého státního zaměstnance a dvaačtyřicetiletého muže ze Středních Čech, rovněž bývalého státního zaměstnance. K němu detektivové zjistili, že vlastní zvláštní oprávnění k držení dlouhých automatických zbraní. Tito dva muži měli pak úzké kontakty na policisty v Severních Čechách a v Praze, kteří jim měli opakovaně a za úplatu poskytovat informace pocházející jak z operativně pátrací činnosti, tak z databází. Tito dva podezřelí zadávali úkoly dalším třem osobám. Jednalo se o muže ve věkovém rozpětí od šestatřiceti do osmatřiceti let, pocházející z Liberecka. Ti měli pro své „šéfy“ dělat takzvanou „špinavou“ práci. 
 
Třiačtyřicetiletý muž, který měl být zadavatel, byl obviněn ze zločinu vydírání, jeho pomocník – dvaačtyřicetiletý muž ze Středních Čech byl rovněž obviněn ze zločinu vydírání, stejně, jako i sedmačtyřicetiletý muž ze Severních Čech, který byl navíc obviněn i z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a zločinu uplácení.
 
Vykonavatelé jejich záměrů – šestatřicetiletý, sedmatřicetiletý a osmatřicetiletý muž ze Severních Čech - si vyslechli obvinění ze zločinu vydírání, přičemž šestatřicetiletý muž byl dále obviněn z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby.
 
Počátkem května 2012 došlo k zadržení všech šesti podezřelých. Vzhledem k nepřehlednému a nepřístupnému terénu, ve kterých se nacházela obydlí tří podezřelých a vzhledem k tomu, že bylo důvodné podezření z držení zbraní, došlo k jejich zadržení v Severních Čechách příslušníky Útvaru rychlého nasazení. Další osoby byly zadrženy na pracovištích či v terénu. Nikdo z podezřelých nekladl odpor.
 
V rodinném domě dvaačtyřicetiletého muže ze Středních Čech bylo nalezeno větší množství legálně držených dlouhých automatických zbraní, připravených k okamžitému použití – náboj v nábojové komoře. Zbraně byly zajištěny a zaslány na expertízu. Detektivové také zajistili větší množství speciálního střeliva. Dále byl zajištěn osobní vůz tovární značky Audi, pravděpodobně pocházející z trestné činnosti, který byl použit k převozu oběti. V neposlední řadě bylo v rámci realizace zajištěno i speciální technické zařízení, sloužící ke sledování a monitoringu telekomunikačních přenosů.
 
Detektivům se podařilo zajistit také rozsáhlý písemný materiál, který obsahuje citlivé informace o celé řadě dalších osob. I z tohoto důvodu se domníváme, že by se mohlo jednat o rozsáhlejší trestnou činnost. Tyto informace mohly sloužit k diskreditaci či dokonce přímo k vydírání dalších jednotlivů. V této souvislosti proto žádáme případné osoby, které mohly být v tomto ohledu někým z obviněných nakontaktovány, aby se ozvaly našim detektivům na tel. čísle: +420 720 685 272.
 
Ze šesti osob, které obvinili detektivové ÚOOZ, jsou čtyři stíhány vazebně. Zbylí obvinění, včetně policistů zadržených GIBS, jsou stíháni na svobodě. V případě prokázání viny hrozí podle konkrétního podílu na trestní činnosti nyní obviněným až dvanáctileté tresty odnětí svobody.
 
O případu, kterým se detektivové dále usilovně zabývají v širších souvislostech, nebude ÚOOZ v současné době sdělovat žádné bližší podrobnosti. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství Ústí nad Labem.

vytisknout  e-mailem