Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková informace

Praha 27. dubna 2011 - Podezřelý se skrýval v Českých Budějovicích 

     Zhruba od poloviny loňského roku se detektivové ÚOOZ zabývali informacemi, že na našem území by se měl nacházet cizí státní příslušník s bohatou trestní minulostí, který by zde měl připravovat blíže nespecifikovanou trestnou činnost násilného charakteru.
     Detektivové postupně zjistili, že podezřelým je pětapadesátiletý občan SRN, který se skutečně pohybuje na území České republiky. Díky spolupráci se zahraničními kolegy bylo zjištěno, že podezřelý strávil velkou část svého života v USA, kde je spojován s násilnou trestnou činností, jako je vydírání, braní rukojmí, loupež a vražda, za kterou byl ve výkonu trestu. Z trestné činnosti násilného charakteru je podezřelý i v několika státech Evropy a Jižní Ameriky.
     Operativní činností detektivové ÚOOZ následně lokalizovali místo pobytu podezřelého, který se pod falešnou identitou zhruba od března loňského roku věnoval výuce anglického jazyka v Českých Budějovicích. Tam byl také 14. dubna 2011 detektivy zadržen.
     O tom, že se skutečně nejedná o žádného svatouška, svědčí i fakt, že zadržený muž je členem motocyklového gangu BANDIDOS, kde má postavení tzv. „jednoprocentního“. Jedná se o osoby, které ve prospěch klubu mají na svědomí nejzávažnější trestnou činnost včetně vražd.
     Rozsáhlé šetření, které detektivové ÚOOZ v této věci provedli, dále ukázalo, že podezřelý se měl v loňském roce podílet na pokusu únosu v Rakousku. Rakouské soudní orgány na jmenovaného proto i na základě informací ÚOOZ v dubnu letošního roku vydaly Evropský zatýkací rozkaz.
     V současné době se zadržený nachází ve vydávací vazbě. O možnou přípravu násilné trestné činnosti na území našeho státu se dále zajímají detektivové ÚOOZ. V této fázi však nelze z taktických důvodů k věci uvést žádné bližší informace.

vytisknout  e-mailem