Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Tiskl falešné vstupenky

BRNO VENKOV: Mladíka inspirovala práce servisního technika v trafice 

 

Na způsob, jak přijít k penězům a zároveň potěšit i kamarády, přišel čtyřiadvacetiletý muž z Blanenska. Na začátku jeho příběhu sehrála velkou roli náhoda. Podnikavý mladík byl totiž svědkem, jak do jedné z trafik v Blansku přijel pracovník distributora vstupenek na kulturní a sportovní podniky a vedle servisu tiskárny vyměnil i tiskopisy vstupenek. Vyrazil tedy do Tišnova, kde se v jedné z tamních trafik choval stejně jako servisní pracovník distribuční firmy. Trafikantce namluvil, že tiskopisy vstupenek jsou již neplatné a že jí přiveze další den nové. Snadno tak získal balík tiskopisů a pak už mu nestálo nic v cestě za výrobou falešných vstupenek. Mladík nabízel vstupenky jak na internetu tak i svým kamarádům. Dokázal vyrobit lístky na koncerty hvězd světového showbyznysu i sportovní utkání. Nejdříve vstupenky nabízel, později reagoval na poptávku a vyráběl je na zakázku. Falešné vstupenky ve většině případů osobně předával zájemcům. Prodával v řadě míst v celé republice. Občas zajel i do Bratislavy.

Ve své činnosti si počínal velmi opatrně. Měnil internetové adresy i čísla mobilních telefonů, z nichž se zájemci o lístky komunikoval. Kriminalisté se dostali na stopu podvodníka po jedné z jeho výprav do hlavního města. Tam si v jednom z obchodních center dal schůzku se zájemcem o vstupenku na koncert skupiny Coldplay. Dlouhým vyhodnocováním záběrů z bezpečnostních kamer pak kriminalisté podle popisu a za spolupráce s poškozeným získali záběry pachatele. Pak už nebylo velkým problémem zjistit jeho identitu. Zvlášť, když mladík byl před časem za stejnou činnost stíhán.

Během čtyř měsíců, kdy falešné vstupenky vyráběl a nabízel, se zatím mladíkovi podařilo prokázat škodu za nejméně čtyřicet tisíc korun. Kriminalisté, kteří případ vyšetřují, se domnívají, že ke dvěma desítkám poškozených přibudou ještě další a škoda se navýší. Mladík je nyní stíhán pro podvod.

por. Bohumil Malášek, 8. října 2012

vytisknout  e-mailem