Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Tip kriminalistů byl stoprocentní

MOST - Přistihli zloděje přímo při vybalování lupu; Za zatajení nalezené věci hrozí vysoký trest a další 

Mostečtí kriminalisté zadrželi během jednoho dne zloděje, kteří o vánocích kradli v jednom mosteckém supermarketu. K odhalení pachatelů jim pomohla dobrá osobní znalost. Dva muži ve věku 37 a 25 let oba z Mostu, se na trestnou výpravu vydali druhý svátek vánoční kolem 03. hodiny. A nevadil jim zřejmě ani velký mráz. Vybrali si objekt s průmyslovým zbožím. Dovnitř se dostali po přelezení vysokého plotu. Do prodejny vnikl nejprve jeden a po obhlídce přizval svého komplice. Poté si z uloženého zboží vybrali čtvery dřevěné bytové dveře. Postupně je z objektu vynesli. Dveře však byly těžké. Proto dvoje ukryli poblíž marketu pod plachtu a třetí opřeli u plotu. Jedny odnesli pěšky do obytného domu, kde je nechali stát na chodbě. Lapkové se pro další lup následující den vrátili. S ohledem na ruch kolem prodejny, se rychle vzdálili. Krádež dveří zaměstnanci odhalili hned ráno v pondělí a oznámili ji na policii. Ta provedla okamžitě šetření a na základě výsledků pak vytipovala zloděje. Že to byl tip správný, bylo patrné už o několik hodin později. Kriminalisté totiž zašli do bydliště jednoho z podezřelých. Lapkové zřejmě policii tak brzy nečekali. Policisté totiž oba povedené zloděje přistihli právě na chodbě domu při vybalování odcizených dveří, které muži chtěli zpeněžit. Policie Mostečany obvinila druhý den z přečinu krádeže vloupáním. Lup byl na místě zajištěn a vrácen zpět poškozené prodejně. Ta zpátky získala i další troje odcizené dveře, které byly policií nalezeny poblíž budovy. Policejní komisař obviněné muže stíhá na svobodě. Není to jejich první krádež, oba byli již v minulosti za krádeže souzeni.

Zatajení nálezu je trestné
Mostecká policie vyšetřuje i případy, kdy došlo ke ztrátě věci majetkové hodnoty a původní majitel ji nenalezl. Pokud někdo ztracenou věc majetkové hodnoty najde, dopouští se protiprávního jednání. Pokud policie takovou osobu zjistí, může být i obviněna ze zatajení věci. Podle hodnoty pak může soud pachatele tohoto jednání odsoudit až na osm let odnětí svobody. Policie v Mostě za letošní rok přijala k dnešnímu dni již 27 oznámení trestných činů, kdy občan ztratil nějakou věc. Ztrát je však daleko více, protože některé policie vyšetřuje s ohledem na způsobenou škodu jako přestupky.  Ve většině případů poškození přišli o kabelky, tašky, peněženky či mobilní telefony. Jen dva případy trestných činů policie objasnila. Ztracené věci se zpravidla nenajdou. Nepoctiví nálezci si je totiž ponechají. Jen v prosinci se na policii obrátilo šest poškozených osob. Tři ženy přišly o peněženky, mobil a kabelku. Poměrně vysokou škodu utrpěla ztrátou kabelky jedna motoristka, která přijela do Mostu na úřad autem. Neznala cestu a tak zastavila a zeptala se. Přitom jí však z vozidla vypadla kabelka. Měla v ní slušný obnos peněz, zlaté šperky, doklady a mobil. Škoda dosáhla částky 95 tisíc korun. Jiná žena ztratila peněženku při cestě domů z nákupu. Peněženku si dala na vrch nákupní tašky a doma ji již nenašla. Další poškozená přišla o mobil, který ztratila během cestování taxíkem. Muži ztrácí většinou peněženky. Jednomu asi vypadla z kabátu, když se v jedné litvínovské restauraci oblékal. Včas to sice zjistil, ale v restauraci ji hledal marně. Nálezce byl zřejmě pohotovější. Zapomnětlivost se nevyplatila jinému muži, který u čerpací stanice popíjel na lavičce kávu. Peněženku tam nechal volně ležet, a když se na místo vrátil, bylo to zbytečné. Třetímu muži vypadl mobil na pracovišti v Záluží. Ani on svůj majetek nenašel.

Kufr kdosi vykradl
Neobvyklý případ přišel na policejní oddělení oznámit jeden občan z mosteckého regionu. Ten cestoval minulý týden z jedné asijské země domů. Když přijel na letiště, nemohl najít svůj cestovní kufr. Jel domů a letecká společnost mu poté ztracený kufr doručila ve večerních hodinách. Při vybalování kufru muž zjistil, že se do jeho zavazadla kdosi vloupal. Kufr měl sice zamčený, přesto v něm muž marně hledal cukrovinky, hračky a parfémy, které si nakoupil. Poškozený utrpěl škodu ve výši deseti tisíc korun.  

Přišli o lyže
Na zimní sporty se zřejmě chystá jeden přičinlivý zloděj. Ten vnikl možná minulý týden v jednom panelovém domě na sídlišti v Mostě do sklepa. Tam se pak vloupal do uzamčené sklepní kóje. Uvnitř našel dva páry sjezdových lyží značky Anatomic. Patrně se mu hodily a tak je s sebou odnesl. Poškozenému majiteli lapka zanechal škodu ve výši patnácti tisíc korun. Případ nyní prošetřují policisté z mosteckého obvodního oddělení.

Do bytu se zloděj nedostal
Škodu za čtyři tisíce způsobil zatím neznámý bytař. Ten se tento týden zřejmě v nočních hodinách pokusil v jednom obytném domě v Janově na Litvínovsku vloupat do přízemního bytu. Zloděj si k cestě do bytu zvolil okna, která vytlačil. Nepočítal však s tím, že zvnitřku jsou na oknech nainstalované mříže. Případ pokusu krádeže vloupáním přesto vyšetřují hamerští policisté.

Místo rádia čouhaly z desky jen dráty
Nemilé zjištění čekalo včera ráno jednu motoristku s Mostu. Ta na sídlišti v ulici B. Vrbenského přišla ke svému vozidlu a zjistila, že její vůz asi v noci navštívil zloděj. Automobil byl totiž poškozený. Lapka do něj vnikl násilím a poté z palubní desky vytrhl zabudované autorádio. Poškozená majitelka odhadla vzniklou škodu na 24 tisíc korun. Případ krádeže vloupáním je v šetření policistů mosteckého oddělení.

Z mercedesu zmizela nafta
Znovu musel načerpat pohonné hmoty řidič služebního vozidla tovární značky Mercedes. To stálo zaparkované u jedné čerpací stanice. Když řidič chtěl v úterý dopoledne s vozidlem odjet, zjistil, že víčko u nádrže je poničené. Z vozu někdo přes noc odčerpal kolem pěti set litrů nafty. Poškozený uvedl, že krádeží motorové nafty mu byla způsobena škoda ve výši 15 tisíc korun. Krádeží se teď zabývají policisté obvodního oddělení v Mostě.

Na zákazy kašle
I přes zákaz řízení klidně dále řídí motorová vozidla 25letý muž z Mostu. Ten má dokonce vydané dva zákazy řízení a to do roku 2011. Přesto je nerespektuje a usedá za volant svého vozu. Včera ho v odpoledních hodinách při řízení přistihli policisté, kteří prováděli silniční kontrolu na silnici I/13. Policisté mu týž den sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

nprap. Ludmila Světláková
Most, 30. prosince 2010

 

vytisknout  e-mailem