Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ti největší v hledáčku „dopraváků“

Po celý minulý týden probíhala na území České republiky mezinárodní dopravně bezpečnostní akce „TISPOL“, která byla tentokrát zaměřena na autobusy a nákladní vozidla. 

Do akce byla nasazena téměř tisícovka dopravních a pořádkových policistů. Ti za sedm dní trvání akce zkontrolovali 6.287 vozidel, u kterých zjistili celkem 1.757 přestupků. Za tyto prohřešky policisté uložili 1.496 blokových pokut v celkové výši 788.200 Kč,- a dalších 261 přestupků muži zákona oznámili úředníkům do správního řízení. K tomu všemu navíc policisté v 59 případech využili u zahraničních řidičů institutu takzvané kauce, v rámci kterých vybrali jistinu pro správní řízení v částce 1.036.000.
 
Pro upřesnění, kauce jako taková by měla zajistit, aby se provozovatelé vozidel, u kterých bylo zjištěno porušení zákona, dostavili ke správnímu řízení. Její výše může být až 50.000 Kč,- na místě. Dokud řidič vozidla konkrétní částku nesloží, nemůže z místa kontroly odjet. Osud kaucí je poté následující. Buď se „hříšník“ zúčastní projednání přestupku, a kauce se mu v tom případě vrací zpět, nebo se provozovatel vozidla k jednání nedostaví a vybraná částka „propadá“ obci.
 
Souhrnně u nákladních vozidel a autobusů policisté v rámci silničních kontrol zjistili 183 pochybení, která oznámili úředníkům příslušných odborů dopravy. Z tohoto celkového čísla porušili zákon ve 141 případech tuzemští řidiči a ve 42 případech řidiči zahraniční. Stran pochybení se jednalo o nedodržení předepsaných dob řízení a odpočinků, nebo o nedostatky v průvodní dokumentaci k přepravovanému nákladu. Navíc 47 kontrolovaných vozidel překročilo povolený váhový limit pro přepravu nákladu, což odhalila kontrolní vážení na mobilních stanovištích.
 
Policisté se samozřejmě věnovali také ostatním řidičům a jiným účastníkům silničního provozu. U řidičů osobních motorových vozidel kontroly odhalily, že v 28 případech řídí pod vlivem alkoholu, nebo omamné a psychotropní látky, nebo že ve 264 případech překročili nejvyšší povolenou rychlost. Oproti tomu ostatní účastníci silničního provozu například ve 106 případech nepoužili předepsané bezpečnostní pásy, či zádržný systém.
 
V neposlední řadě policisté zadrželi tři osoby pro podezření ze spáchání trestných činů a vypátrali dvě hledané osoby.
 
kpt. Mgr. Tomáš Hulan 16. 10. 2012

vytisknout  e-mailem