Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Těžký týden policistů

LIBEREC - Policejní práce je náročná a složitá 

Valná většina lidí sleduje po příchodu domů různé televizní pořady. Ve velké oblibě bývají u spousty z nich kriminální seriály. Seriály bývají natočeny velmi poutavě a děj v nich do sebe krásně chronologicky zapadá. Vše vypadá jednoduše a lehce. Nemůžeme se pak na lidi zlobit, že se po shlédnutí těchto seriálů domnívají, že česká policie pracuje, nebo by měla pracovat, stejným způsobem, jako to dělají herci v různých zahraničních či českých seriálech.
Každodenní činnost policistů je oproti filmům mnohem náročnější, delší a závažnější. Abychom vám pootevřeli vrátka k činnosti kriminalistů a vyšetřovatelů, rozhodli jsme se, nastínit vám průřez jedním náhodně vybraným týdnem. Byl jím zvolen týden od pondělí 7. listopadu do neděle 13. listopadu.

S čím vším se policisté setkali, a co museli v daném týdnu řešit, vám popíšeme níže.

1) Policisté řešili případ sebevraždy ženy, která zemřela v Liberci v uzavřeném bytě poté, co si přes hlavu přetáhla igelitový sáček. Kromě povinné administrativy bylo třeba vyrozumět pozůstalé, provézt šetření v rodině a následně i soudní pitvu, která měla za úkol odhalit, zda se na smrti ženy nepodílela další osoba.

2) Dále bylo nutné vypátrat pachatele, který měl na svědomí fyzický útok na dva 16-leté mladíky. Případ se stal 8. listopadu před obědem na nádraží Českých drah v Liberci.
Dva neznámí muži fyzicky napadli 16-letého mladíka a požadovali po něm peníze. Do poškozeného kopali a uráželi ho. S útokem na jednoho mladíka se navíc nespokojili a vzápětí napadli i druhého 16-letého mladíka.
Policisté ve velmi krátké době zjistili totožnost pachatelů a zadrželi je. Pachatelé jsou dva muži ve věku 27 a 29 let. Oba dva byli obviněni ze spáchání zločinu loupeže a byli vzati do vazby. K činu muži uvádějí, že jednali z důvodu nadměrného požití alkoholu.

3) Nelehké bylo řešení případu 35-letého muže z Mladé Boleslavi, který byl 9. listopadu ve večerních hodinách zadržen pracovníky Celního úřadu v katastru Liberce, když ve vozidle převážel větší množství balení léků sloužících k výrobě pervitinu. Léky muž přivážel z ciziny.
Bylo potřeba zjistit množství zajištěných látek, uskutečnit s mužem náročnou administrativu a to vše navíc stihnout v zákonné lhůtě poskytnuté k zajištění osoby, tedy do 48 hodin.

4) Ve stejný den, dokonce ve stejnou hodinu, byla oznámena dvě podezřelá úmrtí.
Jednalo se o úmrtí 72-leté ženy ve Stráži n.N., kdy při otevření bytu nalezl strážník Městské policie v bytě mrtvolu ženy a v křesle vedle ní seděl její 40-letý syn, který byl zcela dehydrovaný a neschopný komunikace.
Byl přivolán lékař, který určil předběžnou příčinu smrti, ale nemohl na místě vyloučit cizí zavinění. Žena byla mrtvá již několik dní.
Opět bylo třeba provézt soudní pitvu, na které musí být přítomen policista pro případ, že by došlo k zjištění cizího zavinění na smrti ženy, aby se událost začala okamžitě řešit správným směrem.
Druhé úmrtí v Liberci, které vyjela řešit jiná skupina policistů, bylo nakonec bez komplikací, ale vzhledem ke stejnému času oznámení a rozdílnosti míst zjištění, bylo třeba, aby na případech pracovalo více lidí.

5) Velmi citlivou a závažnou událostí byla událost, která se stala o víkendu v centru města Liberce. V restauračním zařízení došlo nejprve ke slovnímu a poté i k fyzickému obtěžování mladistvé ženy( věk do 18 let ). 53-letý muž z Liberce se po odchodu z restaurace, venku mimo restauraci, pokusil tuto ženu znásilnit. Ženě se nakonec podařilo muži utéct, ale od psychického traumatu, který jí muž způsobil, bude utíkat delší dobu.
Pachatel byl vypátrán, případ byl zdokumentován a muž byl obviněn ze spáchání zločinu znásilnění a své svědomí bude dále zpytovat ve vazební věznici, kde bude probíhat i další šetření celého případu.

6) Kromě trestných činů násilného charakteru se policisté setkávají s činy majetkovými.
Již delší dobu zužovali občany na Frýdlantsku svým jednáním zloději, kteří kradli pohonné hmoty z odstavených vozidel. Policistům se dobrou a intenzivní prací podařilo zloděje dopadnout, krádeže jim dokázat a podat návrh na jejich vzetí do vazby. V současné době jsou všichni pachatelé ( 31, 39 a 46 let ) dále vyšetřováni vazebně.

Obdobným způsobem dopadl také mladík z Liberce, který přestože byl v roce 2010 propuštěn z výkonu trestu pro majetkovou trestnou činnost, nepoučil se. K jeho poučení nevedla ani tzv. zkrácená přípravná řízení, kterých policisté v období od jeho propuštění do dalšího zatčení vedli šest. Po prokázání dalších čtyř vloupání do bytů a jedné živnostenské provozovny se obrátili cestou státního zástupce na Okresní soud v Liberci, kdy soudce návrhu na vzetí do vazby vyhověl a rozhodl o uvalení vazby.

Výčet těchto závažných šetření není úplným obrazem práce policistů. Přestože byla v uvedeném týdnu prací Liberecké policie objasněna řada závažných trestních jednání a v sedmi případech soudce rozhodl o uvalení vazby na zjištěné pachatele, policisté s prací na těchto případech nejsou u konce. Čeká je složitá administrativa a další odborná práce, jejímž úkolem je u zjištěných pachatelů dovézt případy k odsouzení pachatelů, aby soudce mohl vyměřit spravedlivý trest.

Přes trvalou snahu policistů se pachatele každého trestného činu zjistit nedá. Stále se mezi námi nacházejí lidé, pro které ani pravděpodobnost odhalení a nebezpečí uložení trestu nestačí k tomu, aby se trestného jednání zdrželi.

Policisté mezi těmito případy řeší i další jednodušší případy nebo přestupky. Je nutné podotknout, že pod každým objasněným případem se navíc skrývá společná práce skupiny lidí, kteří bez ohledu na pravděpodobnost dopadení pachatele, bojují o spravedlivější a lepší svět.

Pevně doufáme, že nástin náročné práce policistů přispěje k pochopení většího množství lidí, že policejní práce není v žádném případě jednoduchá a je časově náročná, proto si zaslouží velký obdiv.

por. Mgr. Ludmila Knopová
5. prosince 2011
tel. 724 179 464
email: tiskova.liberec@email.cz

vytisknout  e-mailem