Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Termín kriminální spisy

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací: 

„Mám červenou knížku Typový skartační rejstřík, který jste vydali v roce 2010 v Montanexu. Tam výraz kriminální spisy není, takže vycházím z Pokynu číslo 5/2002. Je mi jedno, který odbor MV mi odpoví na otázku, jaké písemnosti jsou pod kriminální spisy zahrnuty zda i písemnosti k oznámením o podezření ze spáchání trestných činů (dál Oznámení), které zpracují pracovníci oddělení hospodářské kriminality při prošetřování došlých Oznámení?“

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sdělila žadateli následující. Text žádosti není zcela jasný, obecně z něj však vyplývá dotaz, zda vše, co zpracovávají "kriminalisté" (např. z odboru hospodářské kriminality) je součástí kriminálního spisu.

Policisté zařazení u služby kriminální policie a vyšetřování dokumentují trestní řízení ve spisovém materiálu, ze kterého je mimo jiné patrné zejména to, na základě jakého podnětu bylo řízení vedeno, v jaké jeho procesní fázi byly provedeny konkrétní úkony a na základě jakého právního předpisu byly tyto úkony provedeny. Ze spisového materiálu je dále patrné, v jaké fázi a jakým způsobem bylo řízení ukončeno a zda bylo toto rozhodnutí odpovídajícím způsobem dáno na vědomí všem osobám k tomu oprávněným podle zákona a případně též, zda bylo toto rozhodnutí "napadeno" stížností a jak o ní bylo rozhodnuto. Pokud je řízení ukončeno některým ze zákonem předpokládaných důvodů, pak se na základě charakteru tohoto spisového materiálu posuzuje lhůta uložení tohoto materiálu a způsob jeho likvidace po uplynutí této lhůty.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 16. 8. 2017

vytisknout  e-mailem