Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Teorie a praxe DVI týmů

Do Prahy přijeli prezentovat své praktické zkušenosti s identifikací obětí hromadných neštěstí odborníci z šesti evropských zemí, kde DVI týmy existují již několik let. V České republice DVI tým prozatím chybí, ale jsou připraveny všechny náležitosti k jeho vzniku. Po schválení příslušné legislativy by mohl být ustanoven začátkem příštího roku.  

Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) a Ústřední vojenská nemocnice Praha (ÚVN) pořádaly ve dnech 12. a 13. října 2011 konferenci s názvem „Identifikace obětí hromadných neštěstí - Teorie a praxe DVI týmů“, která se uskutečnila v prostorách konferenčního centra ÚVN v Praze.
 
Konferenci zahájil náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. Mgr. Martin Červíček, který všechny přítomné uvítal jménem vedení policejního prezidia. V úvodu svého vystoupení vyjádřil potěšení nad uspořádáním tohoto setkání: „Jsem velmi rád, že jsme schopni v rámci mezinárodní spolupráce a kooperace i s ostatními subjekty uspořádat tuto konferenci. Pevně věřím, že dnešní setkání a výměna praktických zkušeností povede k dokončení příprav a vzniku DVI týmu v rámci Policie ČR,“ uvedl plk. Červíček. Všechny přítomné ujistil, že policejní prezident podporuje vznik týmu specialistů, kteří by byli vycvičeni a připraveni zasáhnout v případech leteckých katastrof, železničních nehod, povodní, teroristických útoků, všude tam, kde bude nutné identifikovat větší počet obětí. “Myslím, že nikdo zde v sále nechce přivolat žádnou z těchto událostí, přesto, buďme připraveni a vytvořme fungující DVI tým,“ dodal náměstek Červíček.
 
Účastníky setkání přivítal také ředitel Ústřední vojenské nemocnice Praha plk. prof. MUDr. Miroslav Zavoral, Ph.D. Také on zdůraznil význam a přínos akce zejména pro oblast forenzní medicíny. „Domnívám se, že tato konference zapadá do strategie naší nemocnice. V budoucnu se chceme této oblasti více věnovat a propagovat ty pracovníky, kteří se budou zabývat forenzní medicínou,“ uvedl plk. Zavoral.
 
Ředitel KÚP plk. Ing. Pavel Kolář, CSc., ve svém projevu zmínil dřívější dvě konference k DVI týmům, které KÚP pořádal v roce 2005 a 2006. Od posledního setkání odborníků uběhlo šest let a za tu dobu vznikly DVI týmy i v dalších evropských zemích, které přejímaly poznatky a zkušenosti od kolegů z Francie, Švýcarska, Německa či Holandska. „Rád bych na tomto místě poděkoval našim zahraničním partnerům, kteří nám poskytli v těchto letech velmi významnou pomoc, čímž nám ulehčili budování českého DVI týmu,“ řekl plk. Kolář. Současně poděkoval za vynikající spolupráci ÚVN a vyjádřil přání, aby se rozvíjela a utužovala i do budoucna.  
 
„Soudní lékař je vždy poslední,“ těmito slovy zahájil své úvodní vystoupení primář Vojenského ústavu soudního lékařství ÚVN Praha plk. MUDr. Miloš Sokol, který společně s plk. Mgr. Petrem Bendlem z KÚP a dalšími odborníky stojí za přípravou vzniku DVI týmu v České republice. Plukovník Sokol se podle svých slov dvacet let věnuje vyšetřování leteckých nehod ve vojenském a civilním letectví. “Existovala určitá obava, pokud by se stala na území ČR nějaká velká nehoda, abychom na to byli připraveni. Je pravda, že posledních pět let, díky výměně informací, díky poznatkům od kolegů ze zahraničí a dobré spolupráci s Policií ČR, Ústavem pro vyšetřování příčin leteckých nehod a se všemi soudními lékaři z ČR, začínáme být trošku klidnější,“ řekl plk. Sokol.                  
 
Po slavnostním zahájení konference následovaly jednotlivé prezentace, českých i zahraničních odborníků. První se ujal slova plk. Mgr. Petr Bendl z KÚP, který hovořil o základních aspektech přípravy a budování DVI týmu v ČR, o jeho složení, činnosti, účelu a roli na místech hromadných neštěstí v kooperaci s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému.
 
Následoval příspěvek JUDr. Miroslava Růžičky z Nejvyššího státního zastupitelství, neboť i státní zástupce má své nezastupitelné místo v procesu identifikace. Je tím, kdo v konečném důsledku potvrdí identitu jedince.
 
Generál ve výslužbě Pavel Štrůbl, podrobně rozebral postavení a roli Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod při šetření tragických událostí a připomněl některé letecké nehody, k nimž došlo na území České republiky.
 
Vitali Vassiljev z Estonska přiblížil historii vzniku estonského DVI, představil jeho strukturu a složení. Hovořil také o možnostech a způsobu provádění identifikačního procesu ve forenzní laboratoři estonské policie.  
 
Velice zajímavá byla přednáška Karla Heinze Wochermayra, vedoucího rakouského DVI týmu, který hovořil o katastrofě v Japonsku, k níž došlo v únoru letošního roku. Rakouští specialisté několik týdnů pracovali v postižených místech, kde se podíleli na identifikaci obětí zemětřesení.
 
Součástí každého DVI týmu je psycholog, proto nemohl chybět příspěvek vedoucího oddělení psychologie Ministerstva vnitra ČR PhDr. Štěpána Vymětala. Psychologická pomoc je důležitá nejen pro pozůstalé obětí, ale mnohdy i pro členy týmu, jejichž práce je velice náročná zvláště po psychické stránce.
 
Další ze zahraničních hostů Rakušan Christoph Hundertpfund, prezentoval mobilní systém značení stop a věcí, který ulehčuje jejich následnou identifikaci. Tento systém dokonce Interpol doporučil jako metodu nejvhodnější pro použití na místě katastrof.
 
Doktorka Tatjana Dostálová z Fakultní nemocnice Motol uvedla nové metody a poznatky v identifikaci lidských pozůstatků podle zubů. Prezentovala především možnosti využití tzv. zubního kříže pro identifikaci neznámých osob. 
 
Velkým pomocníkem při stomatologické identifikaci obětí je speciální přenosný ruční rentgen. O výhodách tohoto přístroje a o zkušenostech s jeho využitím hovořil MUDr. Alexander Pilin z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
 
Mrazení v zádech pociťovala řada účastníků konference při zhlédnutí autentických záběrů z Thajska, kde ničivá vlna tsunami v roce 2004 připravila o život tisíce lidí. Přímo v letovisku Krabi pracoval téměř rok vedoucí švýcarského Týmu Beat P. Winiger, který zde koordinoval devět národních DVI týmů (Švýcarska, Izraele, Portugalska, Kanady, Itálie, Japonska, Chile, Španělska a Velké Británie).
 
O svých zkušenostech z Thajska hovořil také genetik KÚP pplk. RNDr. Martin Krátký, který se společně s kolegyní podílel na identifikaci českých obětí tsunami na ostrově Phuket. Také čeští odborníci působili v mezinárodním týmu řízeném Interpolem a kromě identifikace našich krajanů, pomáhali s identifikací těl v márnicích.
 
Místo každé události, ať již jde o leteckou nehodu či jinou přírodní katastrofu, musí být vždy kvalitně zadokumentováno. Mnohdy to není jednoduchý úkol. O metodice a postupech policejních dokumentaristů hovořil por. Bc. Petr Švarc z KÚP. 
 
V některých evropských zemích, například ve Švýcarsku, existuje DVI tým od sedmdesátých let minulého století. K jejich postupnému rozvoji a vzniku i v dalších zemích přispěly mimořádné události, které si vyžádaly velký počet obětí, k nimž docházelo v posledních letech na různých místech světa. Jednalo se především o teroristické útoky, přírodní katastrofy - tsunami, hurikány, zemětřesení, tragické letecké či železniční nehody a velké požáry. „Identifikace obětí je v těchto případech často velmi složitý úkol, na němž se podílejí kromě soudních lékařů také stomatologové, daktyloskopové, genetici, antropologové, psychologové, státní zástupci a další oborníci ustanovení podle charakteru události,“ vyjmenovává složení DVI týmu plk. Sokol.
 
DVI tým se skládá ze tří skupin. První skupina (Post Mortem skupina) provádí úkony směřující k identifikaci (dokumentace, odběr genetického materiálu, snímání daktyloskopických otisků apod.) na místě neštěstí nebo na pitevně. Jejím úkolem je ohledat místo události, zajistit těla obětí a jejich veškeré osobní věci a následný převoz těl na pitvu. Druhá skupina (Ante Mortem skupina) provádí sběr potřebných srovnávacích materiálů a dat (zubní záznamy, biologické vzorky, daktyloskopické stopy apod.) z místa bydliště oběti. Třetí skupina (Totožnost ustanovující skupina) je složena především ze zástupců předchozích dvou skupin a provádí vyhodnocení všech informací o zemřelém. V případě potvrzení identifikace vydá státní zástupce tzv. průkaz identity. Každá ze skupin má svoji nezastupitelnou roli.
 
V České republice se o potřebnosti DVI týmu začalo uvažovat v roce 2005 v souvisloti s ničivou vlnou tsunami, která postihla Jihovýchodní Asii v prosinci 2004. Mezi obětmi bylo také šest českých občanů. “Po zhruba šestileté přípravě jsme jen krůček od vzniku českého DVI týmu. Ve spolupráci s odborníky ze zahraničí byla vytvořena struktura týmu respektující požadavky Interpolu, byla dokončena podrobná metodika a v současné době probíhá připomínkové řízení k legislativní úpravě, která bude předložena ke schválení policejnímu prezidentovi,” přiblížil aktuální vývoj plk. Mgr. Petr Bendl, který se problematice DVI týmů věnuje od samého počátku. Ve své prezentaci zmínil také projekt švýcarsko-české spolupráce, který nabízí českým odborníkům možnost společného výcviku se švýcarskými specialisty, a také materiální pomoc v oblasti technického vybavení týmu. „Pokud bude projekt schválen švýcarskou stranou, mohlo by společné cvičení proběhnout již v polovině roku 2012,“ dodal plk. Bendl.
 
Česká repubika je vnitrozemní stát, kterému naštěstí nehrozí katastrofy typu tsunami. Povodně, požáry a hromadné nehody s větším počtem obětí jsme však v minulosti již zažili. Například v roce 1977 došlo v tehdejším Československu k letecké nehodě v Bratislavě, která si vyžádala 76 obětí, v roce 2003 při nehodě autobusu u Nažidel zahynulo 19 lidí, železniční nehoda u Studénky vzala život 8 lidem, neméně tragicky skončil požár v opuštěných budovách nádraží na Florenci v roce 2010, kde bylo nakonec identifikováno 9 obětí.
 
Mezi oběťmi mohou být cizí státní příslušníci a proto je velice důležitá mezinárodní spolupráce s členy DVI týmů zahraničních států, neboť rychlá výměna potřebných informací může usnadnit celý proces identifikace. „Co nejrychlejší a kvalitně provedená identifikace osob je důležitá nejen z etických důvodů, kdy tělo zemřelého je třeba včas po pitvě uvolnit a předat příbuzným k pohřbení. Dalším důležitým aspektem jsou navazující právní úkony, jako dědická řízení, likvidace pojistných smluv u životního a úrazového pojištění apod.,“ vysvětluje vážnost situace plk. Sokol.
 
Jak uvedl plk. Bendl, jsme již blízko ustanovení českého DVI týmu, jehož potřebnost si uvědomuje i policejní prezident plk. Mgr. Per Lessy. Ten se zahájení konference nemohl zúčastnit, ale zavítal na společenské setkání účastníků konference, které se konalo v účelovém zařízení Ministerstva vnitra Spiritka. Plk. Lessy vzpomněl železniční neštěstí ve Studénce, kde z pozice náměstka krajského ředitele koordinoval celé opatření. „Zde se ukázalo, že je nutné míst skupinu odborníků, kteří jsou vyškoleni, jak v takovýchto situacích efektivně postupovat,“ řekl Lessy a dodal, že kromě vyškolených odborníků je potřebné i kvalitní materiálně technické vybavení týmu. „Pevně věřím, že i s pomocí švýcarsko-českého projektu, k jehož realizaci jsem nedávno podepsal smlouvu, se povede vytvořit materiálně vybavený a akceschopný tým specialistů. Zároveň si přejme, aby bylo co nejméně důvodů k jeho nasazení,“ uvedl policejní prezident v závěru svého vystoupení. Jeho přání je bezpochyby přáním nás všech.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
3. 11. 2011
 
Odkazy do noveho okna

Konference DVI 02

Konference DVI 02 

Detailní náhled

Konference DVI 04

Konference DVI 04 

Detailní náhled

Konference DVI 05

Konference DVI 05 

Detailní náhled

Konference DVI 06

Konference DVI 06 

Detailní náhled

Konference DVI 09

Konference DVI 09 

Detailní náhled

Konference DVI 12

Konference DVI 12 

Detailní náhled

Konference DVI 13

Konference DVI 13 

Detailní náhled

Konference DVI 14

Konference DVI 14  

Detailní náhled

Konference DVI 16

Konference DVI 16 

Detailní náhled

Konference DVI 17

Konference DVI 17 

Detailní náhled

Konference DVI 18

Konference DVI 18 

Detailní náhled

Konference DVI 21

Konference DVI 21 

Detailní náhled

Konference DVI 22

Konference DVI 22 

Detailní náhled

Konference DVI 23

Konference DVI 23 

Detailní náhled

Konference DVI 26

Konference DVI 26 

Detailní náhled

Konference DVI 28

Konference DVI 28 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem