Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Téměř tři měsíce ovládal hacker elektronická zařízení v jedné domácnosti

KRAJ - Policisty pak čekalo neobvyklé rozuzlení případu 

Středočeští kriminalisté Odboru analytiky a kybernetické kriminality přijali koncem loňského roku oznámení od rodiny z Benešovska, ve které měl neznámý hacker napadnout a dlouhodobě ovládat  zabezpečenou domácí počítačovou síť, opakovaně zde měnit názvy domácí Wi-Fi sítě, dále pak měnit hesla a PIN kódy ke všem stolním počítačům a notebookům i mobilním telefonům všech členů rodiny, průběžně odpojovat domácnost od internetu a způsobovat havárie operačních systémů různých elektronických zařízení.

Otec rodiny celou věc nahlásil na policii více jak po měsíci, co k tomuto jednání mělo docházet. Kriminalisté se případem okamžitě začali zabývat a prověřovat veškeré okolnosti. Zprvu vše vypadalo tak, že se tohoto jednání musí dopouštět opravdu zkušený hacker. V některých případech se začal napojovat i na chytrou televizi, kde zanechával různé vzkazy, množil ikony na stolních počítačích i noteboocích, mazal různé soubory a složky. Nakonec pak v anglickém jazyce sdělil, že ovládá Wi-Fi síť a dokáže zničit všechny počítače v domácnosti, aby tohoto jednání zanechal, řekl si o výkupné v celkové výši 100 tisíc korun.

Když policisté do rodiny poprvé přijeli, vyslechli k věci celou čtyřčlennou rodinu, a provedli šetření na všech elektronických zařízeních. V tu chvíli jim některé indicie začaly napovídat, že se možná o útok hackera z vnějšího prostředí nejedná a více se zaměřili na všechny členy rodiny, zda útoky nepochází od někoho z nich, k tomu se však nikdo nepřiznal.

Naši kriminalisté spolupracovali i se specialisty zabývající se kyberbezpečností a testováním zabezpečení proti kybernetickým útokům, a to vzhledem k tomu, že bylo nutné zajistit a analyzovat specifická data, především pak síťový provoz. Monitorováním síťového provozu od specialistů nebyl zjištěn přístup z vnějšího prostředí ani pohyb útočníka v domácí síti. Právě všechny tyto informace pak policisty vedly k utvrzení se v tom, že útočník musí pocházet z rodiny. Když měli policisté dostatek důkazů, znovu vyslechli i nezletilého chlapce, který se pod tíhou všech zajištěných důkazů nakonec k celé věci doznal. Co ho k tomuto jednání vedlo policistům nesdělil, možné je však to, že se nechtěl účastnit online výuky nebo chtěl dostat novější mobilní telefon a notebook
.
Vzhledem k tomu, že nezletilý mladík měl ke všem zařízením v domácnosti přístup, jeho chování nenaplňuje jeden ze znaků skutkové podstaty trestného činu a celý případ byl minulý týden policisty odložen.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
30. března 2021
tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem