Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Téměř padesátka řidičů pod vlivem alkoholu

KRAJ – Policisté se zaměřili mimo jiné na oblíbená turistická střediska. 

Přes tři tisíce zkontrolovaných vozidel, necelá sedmdesátka zjištěných přestupků a především 45 řidičů pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky. Taková je bilance rozsáhlé dopravně bezpečnostní akce, do které se tento víkend zapojili policisté a policistky z celého krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Součástí opatření byl i zvýšený dohled nad turisticky vyhledávanými oblastmi Špindlerova Mlýna a Pece pod Sněžkou, kam právě v zimních měsících přijíždí spousta návštěvníků. Policisté se při kontrolách zaměřili nejenom na problematiku alkoholu za volantem, ale také řešili technické stavy vozidel, povinnou výbavu a dodržování povinností mít na vozidlech zimní pneumatiky v lokalitách, ve kterých to zákon vyžaduje.Ilustrační fotoIlustrační foto

Zajímavým výstupem akce je například řidič, který měl v krvi přes dvě promile alkoholu. Hříšníkovi za to hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na jeden rok a případně zákaz řízení. Jednou z osob, které nerespektovaly zákaz požívání alkoholických nápojů před či v průběhu řízení vozidla, byla i jednatřicetiletá cizinka, která se – ač zjevně pod vlivem alkoholu – odmítla podrobit dechové zkoušce a následnému lékařskému vyšetření. Ženě ve správním řízení v případě prokázání viny hrozí pokuta až do výše padesáti tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel v rozmezí od dvanácti do dvacetičtyř měsíců. Obdobně dopadli i další dva cizinci, u kterých dechová zkouška prokázala přítomnost alkoholu v krvi a kterým byla následně uložena kauce v souhrnné výši dvacet tisíc korun.

S blížícím se koncem lyžařské sezóny se policisté i nadále budou ve zvýšené míře věnovat dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v exponovaných lokalitách na Krkonošsku a v Orlických horách a i do budoucna lze očekávat obdobné preventivně-bezpečnostní dopravní akce.

kpt. PhDr. Ondřej Moravčík
18.2.2019; 13:00 hod.
 

vytisknout  e-mailem