Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Téměř dvě stovky lidí čekalo na zaplacené zboží marně

PELHŘIMOVSKO: Při nakupování přes internet buďte obezřetní 

Pelhřimovští kriminalisté zahájili trestní stíhání ženy z Pelhřimovska, která má na svědomí téměř dvě stovky případů podvodu páchaného prostřednictvím internetu. Pod záminkou prodeje zboží žena z poškozených vylákala téměř osm set tisíc korun.  Další obvinění padlo v souvislosti s úvěrovými podvody. Žena je v současné době ve vazební věznici, a to v souvislosti s drogovou trestnou činností.

Čtyřiatřicetiletá žena je obviněna z toho, že prostřednictvím sociálních sítí a různých internetových inzertních portálů opakovaně nabízela k prodeji různé zboží. Zejména se jednalo například o mobilní telefony, chytré hodinky, herní konzole a jinou spotřební elektroniku. Ve skutečnosti ale nabízené věci neměla v úmyslu zájemcům ani po zaplacení dodat. Jejím cílem bylo kupující podvést a získat tak pro sebe finanční prospěch. Při prodeji žena vystupovala pod různými identitami a s poškozenými komunikovala prostřednictvím různých emailových adres. V případě, že jí kontaktoval zájemce o zboží, nechala si předem zaslat smluvené finanční prostředky na jí uvedený bankovní účet. Zboží však následně kupujícímu nezaslala a peníze si ponechala pro svoji potřebu. Zpravidla se jednalo o několikatisícové částky a podvedených osob bylo téměř dvě stě. Celková částka, kterou z lidí tímto způsobem vylákala, přesáhla hranici 780 000 korun. V minulosti již byla žena pro trestnou činnost v souvislosti s takovými podvody odsouzena, kdy jí byl v roce 2015 uložen nepodmíněný trest odnětí svobody.

Dále byla žena obviněna z toho, že uzavírala s různými finančními společnostmi smlouvy o poskytnutí úvěru na jiné osoby, přičemž do nich uváděla nepravdivé informace a předkládala také falešná potvrzení o výši pracovního příjmu. Většinou se jednalo o její známé a činila tak ve většině případů bez jejich vědomí. Od poloviny loňského roku tak uzavřela téměř dvě desítky úvěrů v celkové výši přes tři sta tisíc korun. Takto získané peníze si nechala zaslat na bankovní účet, který mohla ovládat sama nebo prostřednictvím další osoby.

Důsledné a precizní prověřování a náročné shromažďování značného množství důkazních prostředků vyústilo v objasnění této trestné činnosti a kriminalisté zahájili trestní stíhání čtyřiatřicetileté ženy. „Žena byla obviněna ze spáchání zločinu podvodu, přečinu poškození cizích práv a dále přečinu úvěrového podvodu,“ uvedl npor. Ing. Bc. Martin Petrák, vedoucí oddělení hospodářské kriminality.

Trestní odpovědnost dalších osob je předmětem dalšího prověřování.

Obviněné ženě za uvedenou trestnou činnost hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Případ policisté nadále vyšetřují.

Současné období, kdy je nákup přes internet jedinou možností zakoupit některé zboží, nahrává podvodníkům, jejichž cílem je obohatit se na účet kupujícího.

V souvislosti s tímto případem důrazně apelujeme na uživatele internetu, kteří zde hledají výhodné koupě různých věcí, aby byli obezřetní a nepodléhali lákavosti mimořádně výhodné nabídky. V žádném případě neplaťte předem za věci, které jste neviděli a nepřesvědčili se, zda opravdu existují. Na lákavě vypadajících fotografiích a bezkonkurenční ceně vydělá pak jen pachatel. Připraví vás o peníze a v žádném případě vám nehodlá zaslat slíbené, ve většině případů jen imaginární, zboží.

Právě inzeráty patří k velmi častým podvodným jednáním páchaných prostřednictvím internetu, kde pachatelé nabízejí k prodeji zboží ve velké míře pocházející ze zahraničí a za velice příznivou cenu. Pachatelé jsou zdatní manipulátoři a snaží se dosáhnout svého cíle, což je získání finančních prostředků. Jsou velmi vstřícní, komunikují velmi mile a ochotně, na každou komunikaci reagují pohotově až do doby, kdy dosáhnou svého a obdrží požadované peníze. Kupující následně neobdrží ani zakoupené zboží, ale ani mu nejsou vráceny zaslané peníze a zjistí, že se stal obětí podvodu.

por. Mgr. Stanislava Rázlová, komisař

27. listopadu 2020

vytisknout  e-mailem