Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Téměř 400 nábojů si odnesl z lesa domů

PLZEŇSKÝ KRAJ - Munici, kterou muž uložil do plastové přepravky s vodou, zlikvidovali v nedaleké bývalé továrně pyrotechnici. 

V posledních dnech zaznamenávají policisté v Plzeňském kraji zvýšený počet případů, kdy lidé oznamují nálezy munice, kterou našli např. při vyklízení půdy či sklepních prostor. Setkáváme se však i s oznámeními, která se týkají nálezů takových podezřelých předmětů v přírodě. Ve většině případů lidé s předměty nemanipulují a čekají na místě do příjezdu policistů. Jsou však bohužel i situace, kdy si lidé nalezenou munici odnesou s sebou domů. Jeden z takových případů se stal tuto středu (28. července 2021) na jižním Plzeňsku. Krátce před jedenáctou hodinou přijali policisté z obvodního oddělení Stod oznámení od muže, který v lese našel náboje a odnesl si je na pozemek svého rodinného domu. Když policisté přijeli k oznamovateli domů, zjistili, že muž má v plastové přepravce, která byla naplněná vodou, uloženo celkem 386 kusů německých nábojů z druhé světové války, ráže 20 mm, které se používaly do německých leteckých kanónů. Na místo přijeli kolegové z pyrotechnické služby, kteří následně zajistili jejich bezpečný odpal. Vzhledem k charakteristice střeliva a zajištění bezpečnosti nebyl možný delší převoz munice, a proto její likvidace proběhla, se souhlasem majitele objektu, v nedaleké bývalé továrně. Samotná příprava pro bezpečnou likvidaci trvala policistům přes dvě hodiny, neboť museli v zemi vyhloubit patřičný prostor pro uložení nábojů a jejich následné bezpečné zneškodnění. Při odpalu použili pyrotechnici několik kilogramů plastické trhaviny. Celá událost se naštěstí obešla bez zranění a náboje byly pod odborným dohledem zlikvidovány.

Pokud najdete jakékoli podezřelé předměty – munici, zbraně apod., rozhodně s nimi ve svém vlastním zájmu, a samozřejmě i v zájmu ostatních, nemanipulujte, neberte si je domů, ale ihned nás kontaktujte a my se postaráme o jejich bezpečný převoz a následné zneškodnění.

Závěrem je nutné připomenout, že zbraňová amnestie se chýlí ke svému konci a končí již 31. července 2021.

mjr. Mgr. Pavla Burešová
30. července 2021

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem