Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Tématem jejich rozhovoru byla trestní odpovědnost a kriminalita mládeže

PRAHA VENKOV-JIH – Policista z oddělení tisku a prevence v pátek letošního 29. listopadu navštívil žáky z druhého stupně základní školy ve Štěchovicích. 

K  setkání došlo v budově základní školy v dopoledních hodinách. S ohledem na celkový počet žáků 8. a 9. tříd štěchovické školy, byly z dětí vytvořeny dvě skupiny podle ročníků.
V úvodní části se žáci seznámili s problematikou věkové hranice trestní odpovědnosti mládeže v souvislosti s páchanou trestnou činností a základními pojmy souvisejících s tímto tématem. Byly zmíněny i informace o tom, v jaké oblasti kriminality se nejčastěji vyskytují pachatelé z řad dětí a mládeže.
V další části se účastníci besedy seznámili a věcně hovořili o problematice kyberprostoru, jak předejít případným rizikům v souvislosti s užíváním moderních komunikačních technologií, jakož i v prostředí sociálních sítí. Následně společně shlédli preventivní film „Virtuální nápadník“.
Na závěr setkání se vedla diskuze k předchozím tématům, během níž byly zodpovězeny dotazy a na konkrétních příkladech vysvětleno, o jaké porušení zákona se jedná, zda by byl přednesený případ řešen v trestním, přestupkovém či jiném řízení, a jaké sankce za porušení příslušného zákona může uložit příslušný soud nebo správní orgán.
Žáci se aktivně zapojili do debaty, pokládali věcné dotazy. Obě dvouhodinová setkání proběhla v poklidné, veselé a ničím nerušené atmosféře.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
5. prosince 2019

vytisknout  e-mailem