Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Televizní pořad „Policie v akci“

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací: 

…žádám o sdělení závěrů a opatření, které Policie ČR učinila v souvislosti se seriálem "Policie v akci", jakož i na výsledky šetření Odboru vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR v této věci.

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. předmětnou žádost posoudila a sdělila žadateli, že že odbor vnitřní kontroly Policejního prezidia České republiky se podrobně zabýval nejen pořadem samotným, ale i odpovědností v pořadu účinkujících policistů. Mnozí z představitelů policistů ve skutečnosti příslušníky Policie České republiky nejsou a ti, kteří ano, vykonávají tuto činnost v době mimo výkon služby. V ustanovení § 48 odst. 2 zákona č. 361/2003, o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, je stanoveno, že ředitel bezpečnostního sboru může interním aktem vymezit okruh činností, na něž se zákaz vykonávat jinou výdělečnou činnost než službu podle tohoto zákona nevztahuje. Do tohoto okruhu spadá i „umělecká činnost“, přičemž ztvárnění určité postavy, v tomto případě policisty, se za uměleckou činnost jednoznačně považuje. Policista při výkonu umělecké činnosti není a nemůže být vázán právními předpisy a interními akty, jinak by například nemohl hrát policistu prodávajícího drogy. Postup policistů, kteří v pořadu účinkují, tedy nelze považovat za postup, který je v rozporu s právními předpisy či interními akty.

„Služební“ vozidlo, „uniformy“ či jiné pomůcky jsou v pořadu pouhými rekvizitami. Policie České republiky není jejich majitelem a ani je nijak nevyužívá.

V pokračování vysílání pořadu, i přes určité kritické připomínky diváků, nemůže Policie České republiky soukromému subjektu nijak bránit, a proto jí nezbývá než se od něj distancovat, což také již v počátku učinila (viz odkaz na tiskovou zprávu ze dne 16. 10. 2017: http://www.policie.cz/clanek/reakce-na-serial-policie-v-akci.aspx).

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 7. 3. 2018

vytisknout  e-mailem