Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Těhotná žena odpálila ‚genderovou pyrotechniku‘. Před následným požárem muselo utéct 21 tisíc Američanů

8. září 2020 KALIFORNIE/PRAHA Americký pár očekávající narození potomka vyrazil v sobotu ráno v Kalifornii do přírodní oblasti, aby světu originálně oznámil, jakého pohlaví dítě bude. Výsledkem byla evakuace více než dvaceti tisíc lidí a přes čtyři tisíce hektarů spálené půdy. 

„Pyrotechnické zařízení tvořící kouř“ se podle tamních hasičů stalo příčinou požáru v Kalifornii. Ten vznikl v turisticky oblíbené přírodní oblasti pojmenované El Dorado Ranch Park. 

„Když to začalo, neměli šanci. S takovým ohněm nemůžete bojovat pomocí láhve s vodou,“ řekl pro Bloomberg kapitán Bennet Milloy z Kalifornského ministerstva lesnictví a požární ochrany.

Narážel při tom na fakt, že pár mající oheň na svědomí se podle soukromého a veřejnosti dosud nepřístupného videa snažil plameny uhasit vodou z pet lahví. Účastníky akce byly také děti dvojice a kamarád či příbuzný, uvedl Milloy.

Celá skupina šla podle něj do pole a použila pyrotechnické zařízení, které neplánovaně zapálilo trávu vyšší než jeden metr, oheň se poté rychle rozšířil. „Je to opravdu tragédie, smutné. Asi doufali, že si ten den budou pamatovat jinak,“ doplnil Milloy. 

Na základě informací Bloombergu by pár mohl nést odpovědnost za náklady na hašení požáru a být trestně obviněn z několika přestupků či dokonce trestných činů. Mimo to, že došlo ke spálení více než čtyřech tisíc hektarů půdy, muselo být důsledkem požáru evakuováno 21 tisíc obyvatel z více než padesátitisícového města Yucaipa a jeho okolí. Podle CNN s plameny bojovalo přes 600 hasičů a také šest letadel a stejný počet vrtulníků.

Nepovedené akce již v minulosti

Kalifornský požár je nejnovější z tragických událostí, která se přihodily při veřejném oznamování pohlaví potomka, ale není jediným. Například v roce 2017 plameny zachvátily Arizonu poté, co člen americké pohraniční stráže a nastávající otec obalil pomyslný terč silně výbušným Tanneritem a sestřelil ho zbraní (výbuch na videu). Vzniklá škoda byla kolem 8 milionů dolarů, přičemž došlo ke spálení 19 tisíc hektarů půdy. Muž byl poté podle Bloombergu obviněn z přestupku a odsouzen k probačnímu trestu.

Minulý rok způsobila na takzvané „gender reveal party“ podomácku vyrobená výbušnina dokonce smrt. Zařízení mělo vystřelit prášek modré či růžové barvy, ale místo toho vybuchlo a úlomky zasáhly smrtelně do hlavy šestapadesátiletou Pamelu Kreimeyerovou z Iowy.

Nelze se tak divit, že trend pořádat akce, na nichž dojde k odhalení pohlaví nenarozeného dítěte, budí stále větší rozpaky a o skoncování s ním usiluje už i jeho původní popularizátorka. „Přestaňte pořádat ty hloupé večírky, napsala podle CNN na svůj facebookový účet americká bloggerka Jenna Myersová Karvunidisová právě v reakci na kalifornský požár.

Bloggerka je přitom považována za iniciátorku „gender reveal parties“. Roku 2008 totiž oznámila, že se dozvěděla pohlaví svého potomka, když rozřízla předem připravený dort s růžovou náplní. Její nápad se pak šířil internetem a stále více lidí sdílelo okamžiky odhalení pohlaví miminka na sociálních sítích.

Snaha zaujmout  nabádá podle odborníků zároveň k co největší originalitě. Kromě balonků s konfetami či různě zbarvenými pokrmy lidé pohlaví dítěte ohlašují také například pomocí barevných ohňostrojů nebo dýmovnic. 

Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/tehotna-zena-odpalila-genderovou-pyrotechniku-pred-naslednym-pozarem-muselo-utect-21-tisic-americanu.A200908_120155_ln_zahranici_ele

vytisknout  e-mailem