Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Technické dokumentační prostředky

Policejní prezidium České republiky obdrželo žádost o informace následujícího znění: 

„1. Používá Policie České republiky přenosná nahrávací zařízení, tzv. minikamery?

2. Jsou tyto minikamery používány plošně po celé České republice?

3. Je používání těchto zařízení upraveno pokynem policejního prezidenta nebo jednotlivými Krajskými ředitelstvími Policie České republiky?

4. Pokud používání minikamer upravuje pokyn policejního prezidenta, žádám o jeho poskytnutí.

5. Má postup používání minikamer oporu v současné právní úpravě, uveďte v jaké.

6. Jaké typy minikamer Policie České republiky používá?

7. V jakých situacích jsou minikamery používány?

8. Kdo má k záznamu přístup a jakým způsobem je sním nakládáno (podle jakého zákona)?

9. Jaký předpis upravuje manipulaci s kamerou, žádám o jeho poskytnutí.

10. Jaké odbory jsou minikamerami vybaveny?

11. Na které části výstroje jsou minikamery umístěny?

12. Pomáhají kamery k objasňování páchání kriminality a odstraňování pochybností při dokazování?

13. Má policista povinnost poučit osobu o tom, že její jednání je zaznamenáváno nahrávacím zařízením?

14. Uveďte pozitiva/negativa plošného zavedení používání minikamer.“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Ad 1. Příslušníci Policie České republiky mohou využívat minikamery jako technické dokumentační prostředky umístěné na výstroji a umožňující dokumentaci jejich výkonu služby, monitorování prostředí, ve kterém plní služební úkoly, dokumentování protiprávního jednání a zároveň dokumentování zákonnosti vlastního postupu při dodržení podmínek stanovených zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 101/2000 Sb.“).

Ad 2. Počet příslušníků Policie České republiky, kteří využívají minikamery jako technické dokumentační prostředky při výkonu služby, se postupně zvyšuje, avšak dosud nelze hovořit o celoplošném užívání těchto technických dokumentačních prostředků na celém území České republiky.

Ad 3. Používání minikamer příslušníky Policie České republiky není upraveno samostatným interním aktem řízení. Na používání minikamer se vztahuje závazný pokyn policejního prezidenta č. 199/2008, o používání technických dokumentačních prostředků, který upravuje postup při používání všech technických prostředků k pořizování obrazových a zvukových záznamů.     

Ad 4. Viz odpověď ad 3.

Ad 5. Oprávnění pořizovat zvukové, obrazové nebo jiné záznamy osob a věcí nacházejících se na veřejně přístupných místech a zvukové, obrazové nebo jiné záznamy o průběhu úkonů vyplývá ze zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, zejména z ustanovení § 62 odst. 1 tohoto právního předpisu. Nakládání s pořízenými záznamy a postup při jejich správě upravuje zákon č. 101/2000 Sb.    

Ad 6. Policie České republiky používá různé typy minikamer pořízené v různou dobu z různých prostředků a nedisponuje dokumentem, který by obsahoval přehled všech aktuálně užívaných typů těchto technických dokumentačních prostředků.

Ad 7. Viz odpověď ad 1. Pořízené záznamy lze využít například v rámci trestního nebo přestupkového řízení a rovněž při projednávání případných stížností na postup příslušníků Policie České republiky. 

Ad 8. V průběhu výkonu služby nebo nejpozději po jeho ukončení příslušník Policie České republiky posoudí potřebnost pořízeného záznamu, a shledá-li ho potřebným, zajistí prostřednictvím vedoucího pracovníka nebo jiného jím určeného pracovníka přenesení tohoto záznamu nebo jeho části z datového nosiče technického dokumentačního prostředku na záznamní médium určené k uložení pořízených dat. K uloženým datům mají přístup zejména vedoucí pracovníci, kontrolní pracovníci a policejní orgány v souvislosti s trestním nebo přestupkovým řízením. Při nakládání s uloženými daty příslušníci Policie České republiky postupují v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb.  

Ad 9. Viz odpověď ad 3.

Ad 10. Kterýkoli policista bez ohledu na jeho služební zařazení může být při výkonu služby vybaven technickými dokumentačními prostředky, je-li to vhodné a potřebné.

Ad 11. Minikamery jsou zpravidla umístěny na vnější straně výstroje příslušníka Policie České republiky tak, aby jejich umístění zajišťovalo odpovídající komfort při jejich používání a zároveň optimální kvalitu pořizovaného záznamu.

Ad 12. Ano.

Ad 13. Příslušník Policie České republiky není povinen poučit osoby, s nimiž při výkonu služby přijde do styku, o možnosti využití technických dokumentačních prostředků.

Ad 14. Policie České republiky dosud nezavedla celoplošné užívání minikamer jako technických dokumentačních prostředků na celém území České republiky, a proto nedisponuje dokumentem, který by obsahoval vyhodnocení jejich celoplošného užívání, včetně specifikace pozitiv a negativ takového užívání. Obecně lze říci, že příslušníci Policie České republiky hodnotí užívání technických dokumentačních prostředků pozitivně, neboť tyto prostředky je chrání proti křivému nařčení z protiprávního jednání při výkonu služby. Organizační články Policie České republiky, jejichž příslušníci pravidelně používají při výkonu služby technické dokumentační prostředky, zaznamenaly úbytek fyzických i verbálních útoků na své příslušníky.             

PhDr. Jiří Vokuš, 9. srpna 2017

vytisknout  e-mailem