Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Technická prohlídka je nejčastější problém

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Spousta řidičů má propadlou technickou prohlídku.  

V tabulce zjištěných dopravních přestupků policisté za uplynulý týden zaznamenali mírný pokles jak u rychlosti, tak i u špatného technického stavu vozidel. Řidiči nejen že jezdí s propadlou technickou prohlídkou, ale také s nevyhovujícími pneumatikami, které mají nízkou hloubku dezénu. Vzhledem k nynějšímu počasí a k vyšší bezpečnosti, by hříšníci měli uvažovat o nápravě. Řidiči, který má u vozu propadlou technickou prohlídku, podle zákona hrozí bloková pokuta do dvou tisíc korun, případně do dvou a půl tisíce korun ve správním řízení. Současně hrozí provozovateli tohoto vozidla, že ho dovolí užít v takovém stavu, bloková pokuta do pěti tisíc korun a ve správním řízení až do výše padesáti tisíc korun. Velký pokles je u překročení maximální rychlosti a nulu zaznamenáváme u řidičů pod vlivem drog. Mírně se navýšil pouze počet telefonistů. Řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu, je pořád stále hodně.

Na výsledky rozboru krve se čeká u sedmadvacetiletého řidiče, kterého zastavila dopravní hlídka v sobotu ráno v Kunovicích. Muž se k pití alkoholu přiznal. Uvedl, že předešlý večer popíjel pivo a proložil to půl litrem slivovice. Protože si nebyl jistý, zda ještě není pod vlivem alkoholu, odmítl dechovou zkoušku. Proto byl policisty odvezen do nemocnice k lékařskému vyšetření a k odběru krve. Až výsledek ukáže, zda se řidič dopustil přestupku proti bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu nebo trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Přestupkovému řízení se nevyhne pětatřicetiletý řidič fordu. V pondělí 11. února ve tři hodiny ráno ho zastavila policejní hlídka v Uherském Hradišti. Po kontrole dokladů přišlo i na kontrolu dechu. Řidič nadýchal 0,79 promile alkoholu. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Za tento přestupek mu hrozí až dvacetitisícová pokuta.


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 8. 2. – 14. 2. 2013


 

Počet zjištěných přestupků

8. 2. -14. 2. 2013

1. 2. – 7. 2. 2013

Řidič pod vlivem alkoholu

7

6

Řidič pod vlivem drog

0

4

Překročení maximální rychlosti

9

53

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

10

11

Nepoužití bezpečnostních pásů

25

24

Telefonování za jízdy

18

11

Špatný technický stav vozidla

27

43

Uložené kauce za přestupek v dopravě

1

1


15. února 2013, nprap. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem