Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Taktické cvičení

Ostrava: Moravskoslezští policisté se zúčastnili cvičení na téma nálezu toxických látek.  

Tři desítky moravskoslezských policistů se dnes zúčastnily více než dvouhodinového taktického cvičení složek Integrovaného záchranného systému. Cvičení k prověření postupu při nálezu předmětu s podezřením na přítomnost toxických látek proběhlo v objektu České pošty v Ostravě- Přívoze.
cviceni IZS prasek 2.jpg
 
 
Vzhledem k tématu cvičení byla velitelem celého zásahu určená osoba z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Mezi zúčastněné složky patřili i policisté. Jejich úkoly jsou jednoznačně dané. Okamžitě po přijetí hlášení o nálezu neznámého prášku v balíku na poště, což bylo po 11. hodině, vyjeli na místo první policisté z obvodního oddělení. Jednalo se o mimořádnou událost, a tak se k objektu sjelo na třicet policistů nejen z pořádkové a kriminální policie, ale rovněž například i specialisté z oboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství.
 
 
Policisté neprodleně uzavřeli místo, kde mělo dojít k nálezu podezřelé látky, a také okolí. Evakuovali osoby z místa nálezu a zajišťovali, aby do vytýčené zóny nebyl nikdo kromě zasahujících osob vpuštěn. Zároveň zjišťovali údaje k lidem, kteří se poblíž místa nálezu a samozřejmě v jeho těsné blízkosti pohybovali. Zjišťovali i údaje k osobám, které přišly do kontaktu s podezřelým balíkem. To je důležité pro další úkony v případě potvrzení, že se jednalo o nebezpečnou látku. Mezi další činnosti policie patřilo – v součinnosti s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému – převezení zajištěného podezřelého materiálu na určené místo.
 
 
Obdobná cvičení jsou velmi důležitá pro zdokonalení koordinace postupu
cviceni IZS prasek 4 .jpg
všech složek Integrovaného záchranného systému. Policisté, hasiči i zdravotníci pracují jako tým, přičemž každý člen týmu musí znát svou úlohu. Doufejme, že uvedené tři složky nebudou muset zasahovat při obdobné ostré akci, ale pokud ano, musíme mít jistotu, že jsme připraveni účinně zasáhnout.
                                                                                                                                                                                                                                                
                       
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
26. 10. 2010
                                                                                     
                                              
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem